اخیرا اخباری مبنی بر اعمال محدودیت بر شبکههای اجتماعی منتشر شده و فرمانده نیروی انتظامی اعلام کرده که قرار است قانونی گذاشته شود مبنی بر اینکه کانال های تلگرامی بالای ۵۰۰۰ عضو باید برای ادامه کار خود مجوز داشته باشند.
شبکههای اجتماعی که ابزار ارتباط آزاد و بدون سانسور شهروندان با یکدیگر هستند، از همان ابتدا برای اقتدارگرایان کابوسی بود که با گسترش شبکههای اینترنتی و استفاده از موبایل های هوشمند به واقعیتی تلخ تبدیل شد.
در طول چند سال اخیر بخشی از حاکمیت دست به اقداماتی گسترده برای محدود کردن شبکههای اجتماعی زدهاند. فیس بوک و توییتر اولین شبکههای اجتماعی همهگیر در اوج اتفاقات سال ۸۸ و در راستای سرکوب معترضان فیلتر شد و فیلترینگ آنها تا به امروز ادامه دارد و حالا بحث محدودسازی کانالهای تلگرامی مطرح شده است.
در حال حاضر در بسیاری از کشورهای دنیا از شبکههای اجتماعی به عنوان ابزاری برای انتقال و ترویج فرهنگ استفاده میشود. اما محافظهکاران و تندروهایی که همواره تلاش کردهاند بر همه جوانب زندگی مردم نظارت کرده و حتی در مورد مسائل شخص آنان اعمال سلیقه کنند راه حل مشکلات و ترسهای خود را در راههای سلبی و حذف هر گونه مخالف و وسیله ابراز مخالفت میدانند.
میتوان از شبکههای مجازی در راستای تقویت و تحکیم فرهنگ، اعتقادات و رفتارهای اجتماعی بهره گرفت
در همین زمینه ایلنا با تعدادی از نمایندگان اصلاح طلب مجلس گفتگو کرده است. محمدرضا تابش نماینده مردم تهران در مجلس با بیان این مطلب که شبکه مجازی یکی از جدیدترین و پرمخاطبترین سرویسهای اینترنتی بهشمار میرود، گفت: فناوریهای نوین ارتباطات در صورتی که درست استفاده شود ارمغانهای خوبی برای بشر به همراه خواهد داشت و در عین حال این فناوریها به ویژه فناوری ارتباطی در کنار ایجاد رفاه و دسترسی راحتتر به اطلاعات میتواند در صورت استفاده نادرست منجر به تهدید نیز شود.
تابش با اشاره به اینکه میتوان از شبکههای مجازی و فناوریهای ارتباطات در راستای تقویت و تحکیم فرهنگ، اعتقادات و رفتارهای اجتماعی بهره گرفت، افزود: یکی از امتیازات فضای مجازی این است که فاصله جغرافیایی میان انسانها برداشته شده و این امر ایجاد تحول در عرصه ارتباطات و تبادل اطلاعات به همراه داشته است.
نباید به بهانه آسیبهای شبکههای مجازی خودمان را از تکنولوژیهای فضای مجازی محروم کنیم
نایبرئیس فراکسیون امید مجلس با اشاره به اینکه ما نباید به بهانه آسیبهای شبکههای مجازی خودمان را از تکنولوژیهای فضای مجازی محروم کنیم، گفت: میتوان از شبکههای اجتماعی در راستای توسعه و ترویج علم و تبادل اطلاعات بهره گرفت. شبکههای اجتماعی نسل جدیدی از تکنولوژیهای ارتباطی بهشمار میآید که امروزه در کانون توجه کاربران شبکههای جهانی اینترنت قرار دارد بنابراین باید کاربران و استفادهکنندگان از این فضا سواد رسانهای خود را افزایش دهند.
او به ضرورت آموزش کاربران شبکههای مجازی اشاره و تصریح کرد: باید با آموزش کاربران و واکسینه کردن آنها تهدیدهای فضای مجازی را به فرصت تبدیل کنیم. افزایش سواد رسانهای منجر به استفاده هوشمندانه از شبکههای مجازی خواهد شد، سواد رسانهای کاربران را از حالت انفعال و مصرفی خارج کرده و وارد فضای فعال میکند تا استفاده از این فضاها به نفع کاربران باشد. بنابراین مسئولان فرهنگی کشور در راستای آمزوش کاربران و افزایش سواد رسانهای آنها تلاش کنند و در این راستا نباید غفلت کنیم.
تابش به همکاری و هماهنگی بخشهای مختلف در راستای آموزش کاربران در استفاده از فضای مجازی ازجمله آموزش و پرورش، وزارت ارتباطات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمانهای مردم نهاد و انجیاوها و شورایعالی مجازی اشاره و تصریح کرد: باید این مجموعه و وزارتخانهها در جهت ضابطهمند کردن، اطلاعرسانی شفاف و بالا بردن سطح سواد رسانهای شهروندان در استفاده از فضاهای مجازی گام بردارند. تمامی این برنامهها قابل پیاده عملیاتی و پیاده شدن در کشور است تا آسیبهای مجازی با افزایش سطح آگاهی شهروندان از طریق آموزش کاهش یافته و از بین برود.
موافق محدود کردن هیچ ابزار رسانهای نیستم
علی ابراهیمی با اشاره به اینکه لحظه به لحظه به تنوع و گستردگی فضاهای مجازی افزوده میشود، گفت: شبکههای مجازی هم تهدید به شمار میآیند و هم فرصت. عضو فراکسیون امید مجلس با اشاره به اینکه راه جلوگیری از تهدیدها و آسیبهای فضای مجازی صرفا محدود کردن آن نیست، بیان داشت: باید مجموعههای فرهنگی ازجمله وزارت فرهنگ و ارشاد، شورایعالی فضای مجازی و سایر مجموعهها و نهادهای دستاندرکار تلاش کنند برای تغذیه اطلاعات در سطح کشور به مردم اطلاعرسانی درست و به موقعی داشته باشند.
نماینده شازند؛ با اشاره به اینکه باید درخصوص آسیبهای فضای مجازی باید به مردم اطلاعرسانی کنیم، افزود: باید با اطلاعرسانی دقیق و مناسب در راستای شناخت هر چه بیشتر فضای مجازی گام برداریم تا از گسترش و ترویج شایعات در فضای مجازی و بین شهروندان جلوگیری کنیم. اگر از فرصتها و فضای به وجود آمده استفاده درست و مناسبی نداشته باشیم؛ فرصتهایی که شبکههای مجازی به وجود میآورند از دست خواهیم داد و در چنین شرایطی تهدید رخ میدهد.
به گفته این نماینده مجلس، تبادل اطلاعات از طریق شبکههای مجازی در بخشهای مختلف ازجمله علمی فرهنگی اجتماعی به سرعت و با هزینه کمی صورت میگیرد بنابراین نباید ظرفیتهای این فضا را کنار بگذاریم. عضو فراکسیون امید مجلس با تاکید بر اینکه بنده با محدود کردن هیچ ابزار رسانهای موافق نیستم؛ بیان داشت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید در سیاستگذاری و مدیریت شبکههای فضای مجازی دقت بیشتری داشته باشند.
او با اشاره به اینکه متاسفانه در خصوص شبکههای اجتماعی و فضاهای مجازی متولیان متنوعی مدعی هستند، افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان مجموعه اصلی در عرصه فرهنگی باید هدایتگر در این زمینه باشند چراکه فضاهای مجازی قابل کنترل از طریق بخش دولتی نیستند.
ابراهیمی با بیان این مطلب که ظرفیت فرصت فضای مجازی از تهدید آن بیشتر است، گفت: باید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه به صورت حرفهای وارد عمل شود تا زمینههای تهدید فضای مجازی شرایط خسران و زیانباری را ایجاد نکند. به گفته این نماینده مجلس؛ تعامل اجتماعی، شفافیت، اطلاعرسانی عمومی و سرعت عمل ازجمله شاخصهها و امتیازات فضای مجازی به شمار میآید.
مجموعههای فرهنگی تهدیدهای شبکههای مجازی را به فرصت تبدیل کنند
هادی شوشتری نیز با بیان این مطلب که شبکههای مجازی زمینهای برای تعلیم و تربیت و انتقال علم و اطلاعات بهشمار میآیند، گفت: موضوع شبکههای مجازی یک موضوع بین بخشی بهشمار میآید و مربوط به چند وزارتخانه ازجمله وزارت فرهنگ، وزارت آموزش و پروش، وزارت علوم و شورایعالی انقلاب فرهنگی به عنوان دستگاه سیاستگذار است.
او با اشاره به اینکه تمامی این مجموعههای دخیل در زمینه شبکههای مجازی باید با یکدیگر تعامل سازنده و تشریک مساعی داشته باشند، افزود: هماهنگی و همکاری این مجموعهها منجر به استفاده مناسب از شبکههای مجازی در سطح کشور شده و جلوی تهدیدات و آسیبهای آن را میگیرد.
به گفته این نماینده مجلس؛ اگر از شبکههای مجازی به عنوان ابزار نوین اطلاعرسانی و ارتباطات استفاده مناسب صورت گیرد تبدیل به یک فرصت در بخشهای مختلف ازجمله ارتقای سطح فرهنگی شهرندان خواهد شد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر