صادق زیبا کلام
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با اشاره به نامه مهدی کروبی خطاب به رییسجمهور، گفت: آقای کروبی در نامه خود به نفس غیرقانونی بودن حصر خود اشاره دارند، چرا که هنوز مشخص نیست محفل قانونی این حصر کجا بوده است.
حجت الاسلام «مهدی کروبی» اخیرا طی نامهای سرگشاده خطاب به حسن روحانی خواستار محاکمه خود در یک دادگاه علنی شده و تأکید کرده نتیجه دادگاه علنی را بدون در نظر گرفتن حق تجدیدنظر خواهی میپذیرد. در همین رابطه، صادق زیباکلام در مصاحبه با سایت انتخاب خبر، اظهار داشت: اگر گفته شود شورایعالی امنیت ملی تصمیم به حصر آقایان مهدی کروبی و میرحسین موسوی و خانم زهرا رهنورد گرفته، این بر اساس ضرورتهایی است که موقتاً به وجود می آید؛ فرض کنیم شورایعالی امنیت ملی در سال ٨٨ یا ٨٩ تشخیص داده بود که فعلاً این آقایان و خانم دکتر رهنورد در حصر باشند، حال با توجه به اینکه ذات تصمیمگیریهای شورایعالی امنیت ملی در شرایط بحرانی است آیا از سال ٨٨ تاکنون این بحران پایان نیافته است؟
صادق زیباکلام اولین کارشناسی است که پس از نامه مهم مهدی کروبی خطاب به حسن روحانی به آن واکنش نشان میدهد. او میگوید: اگر هم عنوان شود قوه محترم قضائیه این تصمیم را گرفتهاند باید روشن شود که در کدام دادگاه به اتهامات آقای کروبی و مهندس موسوی و خانم دکتر رهنورد رسیدگی شده و براساس کدام کیفرخواست اقدام به حصر این افراد شده است و همینطور باید مشخص شود که رأی صادره چه بوده است و اینکه اگر محکوم به حصر شدهاند، این محکومیت تا چه مدت ادامه دارد؟
زیباکلام تصریح کرد: در برخی اظهارنظرها عنوان میشود که جرم این افراد به حدی سنگین است که اگر محاکمه شوند محکوم به اعدام میشوند؛ آقای کروبی در این نامه دقیقاً اشاره میکنند که این محاکمه را توسط یک دادگاه صالحه و همینطور با تأکید بر علنی بودن برگزار کنند تا هر اتهامی به ایشان و آقای موسوی و خانم رهنورد وارد گردید و آنها از آن دفاع کردند، مردم هم آن را ببینند و بشنوند.
وی ادامه داد: انتظار آقای کروبی مطابق آنچه در نامه خود به آن اشاره کرده میتواند کمترین توقع یک فرد از کشوری باشد که قانون در آن حکمفرما است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: اکنون ادامه حصر مشکل اساسی برای نظام به وجود آورده است، چرا که فرض کنید فردا تصمیم گرفته شود آقایان موسوی و کروبی و خانم رهنورد را آزاد کنند؛ اتفاقی که میافتد این است که صد هزار نفر از تهران و شهرستانها که آنها را قهرمانان ملی میدانند میخواهند بیایند و اینها را ببینند، در عین حال عده دیگری هم که ایشان را خطاکار میدانند میخواهند بیایند و بر علیه آنها شعار دهند.
وی افزود: من معتقدم آن فکر اولیهای که آقایان کروبی و موسوی و خانم رهنورد را در حصر نگاه داشت به بلندمدت شدن و تبعات آن نپرداخته بود، چون واقعیت این است که موضوع حصر این افراد نه مشمول مرور زمان و نه فراموش میشود؛ قطعاً چند وقت دیگر که زمان انتخابات دور دوازدهم آغاز میشود مسئله رفع حصر یکی از مطالبات جدی برخی خواهد بود. وقتی آقایان کروبی و موسوی در انتخابات اخیر رفتند و رأی دادند این بدان معنا است که ایشان کلیت نظام را میپذیرند و نمیشود عنوان کرد که علیه نظام، تمرد کردهاند.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران ضمن اشاره به هزینههای ادامه حصر تصریح کرد: اگر همچنان عدهای خواستار آن باشند تا به این تصمیم ناپخته و بدون آیندهنگری ادامه داده شود، مشکلات در حصر نگه داشتن این افراد چه از نظر بینالمللی و چه از نظر افکار عمومی داخلی همچنان ادامه پیدا خواهد کرد.
وی در خصوص راه حل این موضوع اشاره کرد: به نظر من راهحلی که میتواند باعث حفظ اعتبار نظام و عدم خدشه وارد شدن به آن درخصوص حصر شود، این است که حصر به تدریج برداشته شود؛ بطور مثال بدون اینکه رفع حصر اعلام شود، بستگان درجه اول این افراد و فامیلهای دور و نزدیک بتوانند به دیدار آنها بیایند، و در مرحله بعدی بدون اینکه اعلام رسمی صورت گیرد به آنها اجازه مسافرت داده شود و در مرحله آخر هم دوستان و آشنایان هم بتوانند اینها را ببیند و در کل به مرور، حساسیتها کنار می رود.
این تحلیلگر سیاسی در خصوص عدم موفقیت آقای روحانی در برداشتن حصر اظهار داشت: مسئله رفع حصر بسیار فراتر از اختیارات رئیسجمهوری است و تنها آقای روحانی نمیتواند به حل موضوع کمک کند. باید هم قوه قضاییه و هم شورایعالی امنیت ملی و هم رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به موضوع حصر ورود پیدا کنند.
صادق زیباکلام تأکید کرد: البته رفع حصر، تصمیمی است که باید در رأس نظام گرفته شود و بزرگان کشور باید تلاش کنند تا بیش از این، هزینه ادامه حصر به کشور و نظام تحمیل نشو
د.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر