کلمه – گروه سیاسی: برخلاف انتخابات اخیر که رهبری نتیجه آن را خسارتبار میداند، سی و سه سال قبل که کل لیست جناح راست در انتخابات مجلس از تهران رای آورده بود، رهبری آن نتیجه را نتیجه تفضل الهی میدانست. این روایتی است که هاشمی رفسنجانی در کتاب خاطرات نقل میکند.
آیتالله هاشمی که از قضا این بار در صدر فهرستی بود که پیروزی آن و شکست رقیبش از سوی آیتالله خامنهای خسارت توصیف شد، نقل کرده که در سال ۱۳۷۱ رهبر تازه کار وقت گفته بود نتیجه انتخابات مجلس چهارم “تفضل الهى و خارج از برنامهریزىمان” بوده است!
در آن انتخابات برای اولین بار نظارت استصوابی اعمال شد و نتیجه واضح که ردصلاحیت گسترده جناح چپ و نیروهای همسو با مجمع روحانیون مبارز بود. شورای نگهبان با نظارت استصوابی در آن انتخابات، ۸۰ نفر از ثبتنام کنندگان که از جناح منتقد حکومت بودند را ردصلاحیت کرد و نکته قابل تامل این که در میان اسامی ردصلاحیتشدگان نام ۴۰ نماینده مجلس سوم شورای اسلامی دیده میشد.
مجلس چهارم شورای اسلامی مهمترین رویارویی دو جناح سیاسی کشور موسوم به جناح راست که همسو با جامعه روحانیت مبارز بودند و جناح چپ که همگام با مجمع روحانیون مبارز در عرصه سیاسی کشور حضور داشتند.
مجلس چهارم شورای اسلامی مهمترین رویارویی دو جناح سیاسی کشور موسوم به جناح راست که همسو با جامعه روحانیت مبارز بودند و جناح چپ که همگام با مجمع روحانیون مبارز در عرصه سیاسی کشور حضور داشتند.
پس از آن انتخابات سی و سه سال پیش، آیتالله خامنهای در اظهارنظری در مورد این مجلس گفته بود: «مجلس چهارم، سیاست را با اخلاق ممزوج کرده و بحمداللَّه، سیاست را در جهت ضدّاخلاقى نکشانیده است.»
رهبری که آن زمان فقط سه سال از زمامداریاش میگذشت از قلعوقمع نیروهای انقلابی همچون که مهدی کروبی، محمد موسوی خویینی ها، محمدرضا توسلی، علیاکبر محتشمی پور، عبدالواحد موسوی لاری، فخرالدین حجازی، مرتضی الویری، سعید حجاریان، ابوالقاسم سرحدی زاده، محمد سلامتی، نجفقلی حبیبی، گوهرالشریعه دستغیب، فاطمه کروبی، مرضیه حدیدچی دباغ و… خوشحال و راضی بود. آنها کسانی بودند که نامشان با تاریخ و آرمانهای انقلاب گره خورده بود و اگر سخنی از مبارزات انقلابی و نزدیکی به امامخمینی به میان میآمد بی شک نام بسیاری از آنان قبل از نام حتی رهبری قرار میگرفت.
آیتالله خامنهای نتیجه آن انتخابات که به گفته او مردم رقم زده بودند را تفضل الهى و خارج از برنامهریزى میدانست.
اما سیوسه سال بعد وقتی برای انتخابات مجلس دهم دفتری گشوده شد از ماهها قبل از دشمن فرضی سخن گفت و نسبت به “نفوذ” دشمن از طریق انتخابات و همچنین “تخریب” شورای نگهبان هشدار داد.
این هشدار برای آن بود که در دو انتخابات قبلی که مردم حضور فعال داشتند نتیجهای را رقم زده بودند که با خواست حاکمیت در تناقض بود. انتخابات ۸۸ قبل از اعلام نتایج انحراف مردم از خواست رهبری توسط سپاه مهندسی شد تا نام آن کس که رهبری نظرش بهش نزدیکتر بود از صندوق درآید ولی آنچه در انتخابات ۹۲ روی داد زنگ خطر جدی بود. نشان داد اگر مردم در صحنه باشند نتیجهای دور از ذهن حاکمیت رقم خواهند زد.
او سه هفته قبل از انتخابات در سخنرانی گفت که: «دشمن درصدد است افکار عمومی را از اهداف پلید خود غافل نگه دارد. آنها میخواهند در انتخابات اعمال نفوذ کنند.” رهبری به مردم ایران توصیه کرده است که “آگاه باشند و در نقطهی مقابل خواست دشمن عمل کنند.»
او سه هفته قبل از انتخابات در سخنرانی گفت که: «دشمن درصدد است افکار عمومی را از اهداف پلید خود غافل نگه دارد. آنها میخواهند در انتخابات اعمال نفوذ کنند.” رهبری به مردم ایران توصیه کرده است که “آگاه باشند و در نقطهی مقابل خواست دشمن عمل کنند.»
رهبری در این دلواپسی تنها نبود. از رییس قوه قضاییه گرفته تا نمایندگان دفتر رهبری در دانشگاهها و ائمهجمعه و… از همه تریبونها استفاده کردند تا اگر نتیجه آن چیزی نشد که آنان میخواهند دشمن و نفوذ و فتنه را دخیل آن کنند یا هر کار دیگر بکنند تا این واقعیت را نپذیرند که نامزدان مورد تایید رهبری، منتخبان مردم نیستند.
آیتالله خامنه ای پس از اعلام نتایج نتوانست ناراحتی خود را پنهام کند و در واکنش منفی به رای عدم اعتماد مردم تهران به آیات یزدی و مصباح، عدم حضور این دو روحانی محافظهکار در دوره بعدی مجلس خبرگان را مایه خسارت دانست.
اما مرور تاریخ انتخاباتهای پیشین و سیر تحول رهبری در مواجهه با مسایلی که با خواست او هماهنگی ندارد، نشان از استحاله عمیق آیتالله خامنهای دارد؛ رهبری که این روزها دل خوشی نه از جمهوریت و نه اسلامیتی دارد که پیش از نام «ایران» میآید.
برای همین است که مشارکت ۶۲ درصدی که مردم در انتخابات اخیر داشتند را نتیجه نفوذ دشمن میداند و پای آمریکا و انگلیس را به میان میکشد تا شاید قبول آن چه که خود میداند را به تعویق بیاندازد. مخالفت صریح مردم به خصوص مردم پایتخت با خواستههای رهبری، علیرغم هشدارهای داده شده، هضم آسانی نخواهد داشت.
میزان مشارکت مردم درانتخابات مجلس چهارم که رهبری تفضل الهی میداند، حدود ۵۸ درصد بود و در استانهای تهران و اصفهان کمتر از ۵۰ درصد واجدان شرایط به پای صندوق های رای رفتند. این در حالی است که در انتخابات اخیر مردم در حالی که معتمدین رهبری یعنی مصباحیزدی ومحمد یزدی را پس زدند، آیتالله هاشمی رفسنجانی را در صدر انتخابات شدههای خود روانه مجلس کردند که مدتهاست در اردوگاه زاویهدار با رهبری و در کنار مردم ایستاده است.
پیام مردم پس از سیوسه سال نظارت استصوابی و عملکرد سلیقهای شورای نگهبان برای حاکمیت و رهبری، پیام روشن و تلخی است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر