جامعه در التهاب و امید؛ نظام در هراس براندازی
- هراس مقامات اصولگرا و اصلاحطلب نظام از اعتراضات سراسری در خیابان بیش از پیش آشکار میشود. آنها این هراس را با ابراز خوشحالی از اینکه توانستند اعتراضات آبان 98 را با کشتار «جمع و جور» کنند نشان میدهند!
کُرونا چون شمشیر دو دَم عمل میکند؛ از یکسو به بهانهی نظام و عامل بازدارندهی مردم در اعتراضات اجتماعی تبدیل شده و از سوی دیگر با دامن زدن به مشکلات اقتصادی، جامعه را به نقطهی جوش و عصیان نزدیک میکند.
همزمان، جمهوری اسلامی در عرصه بینالملل منزویتر و جیب نظام، که همیشه با پول مفت نفت پر میشد، خالی شده است.
نبود منابع مالی برای اینکه مقامات جمهوری اسلامی با پولپاشی در بخشهای مختلف بتوانند ناکارآمدیهای خود را پنهان کنند، نارضایتیهای عمومی را گسترش بخشیده است.
اصولگرا و اصلاحطلب نگران سرنوشت نظام
یکسال پیش در آبان ۹۸، جامعهی ملتهب و ناراضی به بهانهی گران شدن بنزین به خیابانها ریخت و خونینترین اعتراضات مردمی علیه جمهوری اسلامی را در چهار دهه گذشته رقم زد.
حالا پس از اعتراضاتی که بر اساس گزارشهای مختلف ۲۰۰ تا ۱۵۰۰ نفر جان باخته، هزاران نفر مفقود و زخمی و بازداشت و زندانی شدهاند، جامعه ایران همچنان در التهاب توأم با امید برای رسیدن به «ایران بدون جمهوری اسلامی» بسر میبرد.
مقامات امنیتی جناحهای مختلف حکومت، پتاسنیل اعتراضات را بیش از هر کارشناس و تحلیلگری درک کرده و درباره آن هشدار میدهند.
جواد امام یکی از چهرههای اصلی اصلاحطلبان و رئیس «بنیاد باران» متعلق به حجتالاسلام محمد خاتمی با اشاره به شرایط اقتصادی موجود کشور و بنبست بینالمللی نسبت به احتمال تکرار اعتراضات آبان هشدار داده و گفته که «در وضعیت هشدار جدی قرار داریم».
جواد امام همچنین گفته است «امروز فشارها بر مردم نسبت به سال گذشته و پیش از کرونا یا حتی آبان ماه ۹۸ بیشتر شده و در نتیجه نارضایتیها هم افزایش پیدا کرده است».
این فعال اصلاحطلب در تشریح وضعیت اقتصادی مردم گفته که طی یک سال گذشته «عدهای از مردم شغل خود را از دست دادهاند، تعدادی درآمدشان کاهش چشمگیر داشته و از سوی دیگر تورم افسارگسیخته باعث افزایش نارضایتیها شده است و دولت هم نتوانسته درخصوص مسئله تحریم، کسری منابع و فشارهای معیشتی اقدام جدی صورت دهد».
اصولگرایان نیز مانند اصلاحطلبان نگران بروز اعتراضات جدید مردم هستند. محمدرضا باهنر نایب رئیس مجلس شورای اسلامی پیشین در زمان اعتراضات آبان ۹۸، به تازگی گفته که نیروهای امنیتی «توانستند آبانماه را جمع و جور کنند و گرنه به سمت انقلاب یا انقلاب مخملی حرکت میکرد و اصلاً قابل جمع کردن نبود».
او البته نگفته آنچه وی «جمع و جور» کردن مینامد، کشتن صدها تن و زخمی شدن و دستگیری هزاران شهروند معترض بوده است.
باهنر معتقد است «کسانی که احساس میکنند حقشان ادا نشده و یا مطالباتشان پاسخی دریافت نکرده است یا از طرف حاکمیت ظلمی به آنها روا شده است، طبیعی است که به دنبال گوشه و جایی میگردند که مطالباتشان را مطرح کنند؛ اینها تبدیل به یکسری کینه و عقدهها و در نهایت تبدیل به یک بشکه باروت میشوند».
او حتی به «جمعیت خاموش» که در حاشیه اعتراضات آبان ۹۸ حضور داشتند نیز اشاره کرده و گفته عدهای شلوغ کردند، عدهای دیگر نیز به تماشا ایستادند، اما اگر این موضوع میخواست شعلهور شود میبایست یک میلیون آدم در تهران به خیابانها میآمد.
با افزایش فشارها، پتانسیل اعتراضی جمعیت خاموش که باهنر از آنها نیز احساس نگرانی میکند، به ظرفیتی عظیم در عمل تبدیل میشود. این همان نکته مهمی است که این روزها بر اضطراب و نگرانی مقامات جمهوری اسلامی افزوده است.
خبرگزاری رویترز ابتدای دیماه ۹۶ در گزارشی به نقل از یک مقام مطلع درون نظام اعلام کرد که تعداد کشتهشدگان ۱۵۰۰ نفر بوده است. این خبرگزاری نوشت با آغاز اعتراضات، خامنهای «بیقرار» شده و در جلسه ای با مقامات حکومتی خواستار پایان بخشیدن به اعتراضات شد؛ درواقع دستور سرکوب خونینی که محمدرضا باهنر از آن به عنوان «جمع و جور» کردن اعتراضات یاد میکند توسط خامنهای رهبر جمهوری اسلامی صادر شد.
جان مردم به لب رسیده
در این میان، مشکلات اقتصادی به عنوان مهمترین عامل بروز اعتراضات خیابانی نسبت به آبان گذشته شدیدتر شده و تعداد تجمعات صنفی و اعتصابهای چندروزه اصناف مختلف نیز بیشتر شده. افزایش تجمعات اعتراضی در شرایط کُرونا نشان از همان آتش سوزان زیر خاکستر دارد که خواب را از چشمان جناحین نظام و رهبرشان ربوده است.
از سوی دیگر سرکوب اعتراضات آبان ۹۸ با وجود جان باختن و زندانی شدن هزاران نفر، اتحاد و همگرایی میان مردم را علیه جمهوری اسلامی بیشتر کرد. هرچند به دلیل شرایط ویژه کُرونا اعتراضات خیابانی در ماههای گذشته شکل نگرفت اما کمپینها و اعتراضات ایرانیان در خیابانهای مجازی توئیتر به خوبی قدرت واقعی مردم در برابر نظام را نشان میدهد که یکی از آنها هشتگ #اعدام_نکنید بود.
از آبان سال گذشته تا کنون، فاصله و رویارویی مردم با حکومت هر روز عمیقتر شده و نهادهای مسئول در کنار ایجاد فضای رعب و وحشت، نیروهای سرکوب امنیتی و انتظامی را برای مقابله با اعتراضات مردم آماده میکنند.
صدور حکم اعدام برای بیش از ۱۰ نفر از شرکتکنندگان در اعتراضات سراسری سه سال گذشته و اجرای حکم اعدام نوید افکاری و مصطفی صالحی از جمله جنایاتی است که با هدف رعبآفرینی و زهرچشم گرفتن از معترضان انجام گرفت.
در آنسو، نیروهای بسیج که پیشتر به بهانه «امر به معروف» برای رعایت پروتکلهای کُرونا در سطح شهرها فعال شده بودند حالا قرار است برای نظارت بر اصناف نیز وارد عمل شوند.
بهنام نیک منش، سرپرست معاونت بازرسی و نظارت اتاق اصناف ایران با بیان اینکه «پیشنهاد داده شد که نیروهای بسیج به کمک سایر بازرسان در موضوع نظارت باشند» گفته که ۴۵۰۰ نیروی بسیجی برای نظارت بر بازارها و جلوگیری از گرانفروشی وارد عمل خواهند شد.
در اظهار نظر دیگری علیرضا رزم حسینی وزیر «صمت» در حاشیه جلسه کمیسیونهای مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران گفته: «نیروهای بازرسی سازمان حمایت و بازرسان سازمانهای صمت استانها با همراهی و همکاری بسیجیان عزیز در سراسر کشور به ابزارهای هوشمند مورد نیاز برای کنترل و نظارت بر بازار مجهز شدهاند و روند تشدید نظارت بر بازار را اجرایی میکنند».
راهی جز تغییر نیست
از ابتدای سال ۹۹ نیروهای بسیج و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که نقش پررنگی در سرکوب معترضان در تظاهرات سراسری سالهای گذشته داشتهاند به اسم مقابله با کُرونا در سطح شهرها سازماندهی شدهاند.
با اینهمه هرآنچه در صحنه سیاسی و اجتماعی ایران در جریان است گویای این حقیقت است که قدرت و امید مردم برای داشتن کشوری آزاد و آباد بدون جمهوری اسلامی افزایش یافته و روند تاریخی فروپاشی جمهوری اسلامی وارد مرحلهی شمارش معکوس شده است.
در چنین شرایطی است که مقامات نظام با اعتراف ناخواسته به موج براندازی و فعالیت براندازان، در مورد آن اظهار نظر کرده و نسبت به فروپاشی و سرنگونی نظام به همدیگر هشدار میدهند!
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر