۱۳۹۶ بهمن ۴, چهارشنبه



واقعا چرا انوشه انصاری و فیروز نادری؟!



مهرداد مرزی – در میان چراهایی که بر سر دریافت دومین اسکار اصغر فرهادی  مطرح شده است، یکی از اولین و مهم‌ترین آنها این است: „نمایندگان“ اصغر فرهادی در اسکار: چرا انصاری و نادری؟“
چرایی که پرسش‌های دیگر را به همراه دارد و برخلاف „نمایندگانی“ که هیچ ربطی به سینما ندارند، مستقیما به سینما مربوط می‌شود:
-چرا از میان چهره‌های سینمایی ایران که د رآمریکا زندگی می‌کنند کسی به عنوان „نماینده“ انتخاب نشده است؟ مثلا شهره آغداشلو که پیشتر خود نامزد اسکار بوده؟ یا کارگردان‌های بزرگی مانند امیر نادری و بهرام بیضایی؟ و یا اسطوره بازیگری تاریخ سینمای ایران بهروز وثوقی که حتی اصغر فرهادی در کنارش ایستاده و  خندان عکسی به یادگار گرفته  است.

این نوشتار می‌کوشد در چهارچوب اسناد موجود برای این پرسش ، پاسخی بیابد.
در جریان اهدای اسکار بهترین فیلم خارجی به فیلم „فروشنده“ و دریافت آن توسط انوشه انصاری و فیروز نادری، پرسش „چرا از میان میلیون ها آمریکاdی مقیم آمریکا، این دو نفر؟“  آنقدر بالا گرفت که خبرنگاران هم  در جلسه مطبوعاتی با این دو „نماینده“ در میان گذاشتند. فیروز نادری، جواب داد: „‌انوشه انصاری فضانورد است و به ایستگاه فضایی بین‌المللی سفر کرده است و من برای ناسا کار می‌کنم و مدیریت برنامه مریخ ناسا و منظومه شمسی را برعهده داشته‌ام. به نظرم دلیل‌اش این است که اگر از جوّ زمین خارج شوید به زمین نگاه کنید، اثری از مرزها نمی‌بینید و آنچه پیش روی شماست یک زمین زیبا است. فرهادی ما دو تن را برگزید تا این پیام را منتقل کند.“
آیا مدیر سابق برنامه مریخ و منظومه شمسی ناسا همه واقعیت را گفته است؟ آیا در کارنامه این دو „نماینده“ پیوندی هم  با سیاست و لابی‌های موجود در آمریکا وجود دارد؟ آیا این ایرانی‌هایی که در دوران نوجوانی از ایران خارج شده و هرگز به کشور خود بازنگشته‌اند، واقعا „از جوّ زمین“ خارج شده‌اند و یا اینکه در سفینه سیاست در قلب جمهوری اسلامی پیاده شده‌اند؟
„ویکی پدیا“ اطلاعاتی را در باره انوشه انصاری به دست می‌دهد که در مورد سوابق خانوادگی او درایران کاملا مسکوت است و عینا در ده‌ها منبع دیگر کپی شده است. از میان این داده‌ها می‌توان به برخی نکات دست یافت که شاید راهگشای پرسش اصلی باشد، از جمله این نکته که ارتباط شرکت تازه‌تاسیس انوشه انصاری و شرکاء با „روسیه“- متحد استراتژیک جمهوری اسلامی-  را برجسته می‌کند: „در سال ۱۹۹۴ میلادی مطابق با ۱۳۷۲ خورشیدی، انوشه به همراه همسرش حمید و برادر همسرش امیر انصاری شرکتی به نام «تله‌کام تکنولوژی» (TTI) را در تگزاس پایه‌گذاری کردند. این شرکت تأمین‌کننده تجهیزات مورد نیاز شبکه‌های کامپیوتری بود. این شرکت در سال ۲۰۰۰ توسط «سونوز نت‌ورک» خریداری شد. انوشه انصاری در سال ۲۰۰۰ جایزه نخست کارآفرینی ملی ایالات متحده آمریکا را به دست آورد. در سال ۲۰۰۱ مجله «فورچیون» انوشه را در لیست تاجران موفق ثبت کرد.
بعد از فروش کمپانی TTI، انوشه و همسرش شرکت دیگری به نام «پرودی» را پایه‌گذاری کردند. انوشه مدیر عامل و رئیس این شرکت است. این شرکت با همکاری شرکت «ماجراجویی‌های فضایی» و «آژانس فضایی فدراسیون روسیه» طرحی را جهت ایجاد ناوگانی از فضاپیماهای تجاری برای اعزام گردشگران به ارتفاعات زیرمداری در دست اجرا دارد.
آیا انوشه انصاری– به گفته همراه‌اش فیروز نادری- تنها فضا نورد [توریست فضایی] است و به نوشته منابع موجود فقط در زمینه „بیزنس“ فعالیت داشته و به کلی از „سیاست“ فاصله دارد؟
انتشار نامه حمایتی تمام‌قد انوشه انصاری از سازمان „نایاک“ افق تازه‌ای به روی این پرسش باز می‌کند.
„نایاک“- شورای ملی ایرانیان آمریکا- بر اساس آنچه درسایت  رسمی‌آن نوشته شده: „سازمانی غیر انتفاعی وعام‌المنفعه می‌باشد که برای پیشبرد منافع جامعه ایرانیان آمریکا اختصاص داده شده است. اهداف نایاک فراهم آوردن دانش و ابزارهای مدنی برای مشارکت فعال مردمی‌- توسط آمریکایی‌های ایرانی‌تبار- همراه با اطلاع‌رسانی آگاهانه به قانونگذاران کنگره آمریکا می‌باشد.
از بدو تاسیس در سال ۲۰۰۲ تا کنون، نایاک (NIAC) به طور مستمر و موثر صدایی پرنفوذ به جامعه ایرانیان آمریکا در صحن کنگره داده است.“

نایاک (NIAC) و اعضای آن در هر دو ساحل و منطقه مرکزی آمریکا حضور دارند و به عنوان „لابی“ جمهوری اسلامی در آمریکا شهرت دارند.
روزنامه واشنگتن پست در گزارش کم و بیش مفصلی بر فعالیت „ لابی“ تحت ریاست تریتا پارسی و شخص او روشنایی می‌اندازد.
در جریان مذاکرات تیم حسن روحانی با گروه۱+۵ عکس‌های متعددی از مدیران „نایاک“ در کنار فرستادگان جمهوری اسلامی منتشر شد که روابط بسیار دوستانه آنها را به تصویر کشیده است
طبق اسنادی که اخیرا منتشر شده و حتی سایت اقتدارگرای رجا نیوز هم آن را بازنشر داده است: “سید حسین موسویان، عضو سابق تیم  مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران و «تریتا پارسی» نویسنده و تحلیلگر سیاسی ایرانی-آمریکایی و بنیانگذار و رئیس فعلی شورای ملی ایرانیان آمریکا (نایاک) بیش از ۳۰ مرتبه در مقاطع کلیدی دیپلماسی دولت سابق آمریکا، با مقامات ارشد دولت «باراک اوباما» رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در کاخ سفید دیدار داشته‌اند.
به گزارش  پایگاه واشنگتن‌ فری بیکن ، موسویان دست کم سه مرتبه میهمان کاخ سفید بوده است و این در حالیست که تریتا پارسی حدود ۳۳ مرتبه با مقامات دولت اوباما دیدار داشته است.“
نامه انوشه انصاری که روی وب سایت رسمی‌“نایاک“ منتشر شده است، علاوه بر حمایت تام و تمام از این لابی جمهوری اسلامی، به صراحت تمام خواستار پشتیبانی از سیاست‌های „ نایاک“ از جمله علیه دولت ترامپ است. بر اساس این نامه/ خانم انوشه انصاری از روزهای نخست در کنار “نایاک“ به کمپین علیه  دولت ترامپ پیوسته و مشخصا سرگرم فعالیت سیاسی است. این فعالیت سیاسی  با سیاست نایاک- جمهوری اسلامی ایران علیه ترامپ، همپوشانی دارد.
فیروز نادری و نایاک
برای یافتن موقعیت دکتر فیروز نادری در این میان، این خبر روشنگر است: “روز چهارشنبه ۱۸ جولای( ۲۰۱۶) دولت اوباما میزگردی در کاخ سفید با دعوت از چند سازمان ایرانی- آمریکایی که گویا نماینده بیش از یک میلیون ایرانی در این کشورند  برگزار کرد تا در باره مسائل گوناگون از جمله سیاست واشنگتن در رابطه با جمهوری اسلامی با آنان بحث و گفتگو کرده و نظرات آنان را مورد توجه قرار دهد.
طبق معمول، سازمان لابی نایاک به رهبری تریتا پارسی یکی از میهمانان اصلی این ضیافت بود. نایاک در سایت خودش با انتشار این خبر تاکید می‌کند که این سازمان سال‌هاست با کاخ سفید و وزارت خارجه رابطه دارد و به آنها مشورت می‌دهد.
سازمان تازه تاسیس پایا (PAAIA) نیز در این جلسه حضور داشت. این سازمان که آرام آرام لابی خودش در کنگره را توسعه می‌دهد به کمک چند چهره موفق ایرانی مثل فیروز نادری نفوذ بیشتری در میان ایرانیان یافته است.“
مراجعه به سایت رسمی پایا (PAAIA) که در واقع ریاست آن با دکتر فیروز نادری است، نشان می‌دهد که این سازمان هم دقیقا سیاست „نایاک„ را دنبال می‌کند و عضو جدی کمپین ضدترامپ و از مشاورین دولت اوباما است.
به این ترتیب روشن می‌شود که انوشه انصاری و فیروز نادری بر خلاف آنچه به خبرنگاران گفته‌اند، نه تنها از جوّ زمین خارج نشده و از فضای جهان بی مرز را نمی‌نگرند، بلکه، دقیقا روی زمین و در مرزهای مشخص قرار دارند.
وزرای جمهوری اسلامی و لابی آمریکایی
نامزدی فیلم „فروشنده“ برای دریافت جایزه اسکار و همزمانی آن با موج ضد ترامپ، اصغر فرهادی را به متن „ سیاست روز“ آورد. هنوز اسنادی از پشت پرده ماجرا در دست نیست، اما اعتراض کارگردان فیلم و بازیگر نقش اول فیلم‌اش، سیاستی را علنی کرد که کمی ‌بعد محمد جواد ظریف  آن را “دیپلماسی هنری“ نامید. بعد از انتشار نامه اعتراضی اصغر فرهادی و اعلام عدم حضورش در مراسم اسکار، محمد جواد ظریف و تریتا پارسی در این باره اظهار نظر کردند.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پیش از آنکه از موفقیت فیلم «فروشنده» اصغر فرهادی در هشتاد و ‌نهمین دوره اسکار اطلاع داشته باشد در نوشته کوتاهی دلایل شرکت نکردن دست‌اندرکاران این فیلم در مراسم اسکار را همان مواضع جمهوری اسلامی دانست‌.
مثلث اصغر فرهادی- محمد جواد ظریف – تریتا پارسی ، اکنون که “حرف“ واحدی داشتند، نیاز به „نماینده“گانی پیدا کرد که مشهور باشند، چهره سیاسی آنها آشکار نباشد و بتوانند از تریبون اسکار موضع مشترک مثلث را که چیزی جز سیاست جمهوری اسلامی نیست، در بالاترین سطح و زیر پوشش هنر وسینما مطرح کنند.


Reuters©

تا زمان نگارش این گزارش، مستندی در دست نیست که مکانیسم انتخاب این “نماینده“گان اصغر فرهادی چگونه بوده است. آیا او بانوی سرشناس ایرانی‌تباری را که با لباس رسمی‌ایالات متحده آمریکا به فضا رفته و در مراسم بی حجاب و با لباس باز حضور می‌یابد و مدیرسابق پروژه ناسا را که هیچ ابایی ندارد تا بگوید: اعتقادی به خدا و مذهب [اسلام] ندارم،  به ابتکار شخصی „انتخاب„ کرده  است؟ آیا فرهادی از اینکه این دو „دانشمند“ از قضا به یک جریان سیاسی تعلق دارند که ریشه‌اش در کاخ سفید زمان تصدی دموکرات‌ها است، بی خبر بوده است؟ آیا دو „دانشمند“ همراه لابی جمهور ی اسلامی با خبر بوده‌اند که برای اعلام موضع سیاسی جمهوری اسلامی زیر پوشش „دیپلماسی هنری“ زیر نورافکن‌ها قرار  می‌گیرند؟
و آیا آخرین خبر که در نوع خود در جمهوری اسلامی بی سابقه است، نشان نمی‌دهد که „اسکار“  دوم اصغر فرهادی کاملا در خدمت منافع سیاسی جمهوری اسلامی بوده است؟
خبرگزاری رسمی ‌مجلس شورای اسلامی از قدردانی و تبریک ۱۱۰ نماینده به اصغر فرهادی، فیلمساز ایرانی، در پی اعطای جایزه آکادمی ‌«اسکار» به فیلم «فروشنده»، تازه‌ترین ساخته او، خبر داد.
خبرگزاری «خانه ملت» روز چهارشنبه، ۱۱ اسفند، به نقل از احمد مازنی یکی از نمایندگان مجلس، گزارش داد که بیانیه نمایندگان مجلس به پاس قدردانی از این کارگردان سینما صادر شده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر