۱۳۹۵ اردیبهشت ۱۴, سه‌شنبه

گزارشگران بدون مرز نرگس محمدی و سه تن دیگر را به عنوان « قهرمانان خبر رسانی » برگزید


سازمان گزارش‌گران بدون‌مرز، در آستانه‌ی روز جهانی آزادی مطبوعات، چهار تن از تلاش‌گران عرصه‌ی مطبوعات در جهان را با عنوان «قهرمانان خبررسانی» سال ۲۰۱۶ معرفی کرد و در مراسمی که روز دوشنبه ۲ ماه مه/ ۱۳اردیبهشت در پاریس برگزار شد از‌ آنان قدردانی به عمل آورد.
در این مراسم شهردار پاریس خانم «اَن ایدالگو»، پایتخت فرانسه را پشتیبان آزادی‌ها در جهان خواند و حمایت خود را از همه‌ی کسانی که برای آزادی بیان تلاش می‌کنند، اعلام داشت. وی مدال شهر پاریس را به روزنامه‌نگاران برگزیده اهدا کرد، تلاش آنان را ستود و گفت دروازه‌های پایتخت فرانسه همواره بروی آنان گشوده است.

اگر «نرگس محمدی» روزنامه‌نگار، نایب رئیس و سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر در‌ ایران و «جان دوندار» مدیر روزنامه‌ی جمهوریّت در ترکیه، به‌دلیل ممنوعیت خروج از کشور از شرکت در این گردهمائی باز ماندند، «لطف‌الله نجفی‌زاده» رئیس گروه مطبوعاتی طلوع نیوز در افغانستان و «آنتوان کَبوراهه» رئیس هفته‌نامۀ ایواچو در کشور آفریقائی بروندی، در این مراسم حاضر بودند.

به گزارش رادیو فرانسه، خانم نرگس محمدی در پیام ارسالی خود به این گردهمائی به دشواریِ کار خبر رسانی در ایران اشاره کرده و نوشته بود مطبوعات داخل کشور به دلیل خطراتی که آنها را تهدید می‌کند، از درج اخبار و افکار مدافعان حقوق و آزادی‌ها باز می مانند و هنگامی که سخن کنشگران این عرصه‌ها در مطبوعات خارج از کشور بازتاب می‌یابد، آنان به اتهامات مختلف مورد پیگرد قرار می‌گیرند. تقی رحمانی که به نمایندگی از سوی همسر خود خانم نرگس محمدی، در این بزرگداشت شرکت کرده بود گفت: «هر چند همسرش و تلاش‌گران بسیار دیگری در بند به‌سر می‌برند، اما دیوار‌های زندانی که آنان را از آزادی محروم کرده است به‌دلیل استواری یک جامعۀ مدنی پویا ترک برداشته است».

آقای لطف‌الله نجفی زاده، رئیس گروه طلوع نیوز، که برای شرکت در این مراسم از کابل به پاریس آمده بود گفت که «پیش از حضور در‌ این جمع به مدت سه ساعت همراه مادر خود در خیابان‌های پاریس قدم زده و با هر گامی به این اندیشیده است که در کشور خود حتی از آزادی گشت و گذار آسوده در خیابان نیز محروم است». او یادآوری کرد که در سوء قصد تدارک دیده شده توسط طالبان علیه اتوبوس تلویزیون طلوع در ۲۰ ژانویه گذشته ۷ تن از همکاران او کشته و ۱۷ نفر زخمی شدند. با این حال کلیه‌ی «زخمی شدگان با شوق و عزم قوی‌تر به کارهای خود بازگشته‌اند».

آنتوان کَبوراهه، رئیس گروه رسانه‌ای ایواچو در بروندی، که به‌دلیل تهدیدات علیه وی اینک در بلژیک به‌سر می‌برد، گفت همکاران او علیرغم تهدیدات و خطرات کار انتشار هفته‌نامه را دنبال می‌کنند. وی مدال دریافتی خود را به آنان اهدا کرد.

جان دوندار، مدیر سرشناس روزنامه‌ی جمهوریّت در ترکیه، نیز نتوانسته بود در این مراسم حاضر شود. وی در پیام خود از اینکه تنها «با انجام ساده‌ی وظیفه‌ی روزنامه‌نگاری قهرمان خبر رسانی خوانده شده است» ابراز تعجب کرده و تأکید نموده بود که خود را به هیچ روی قهرمان نمی‌داند و آنچه می‌طلبد امکان انجام وظیفه‌ی خود به عنوان روزنامه‌نگار است. همسر جان دوندار در این گردهمائی به چگونگی بازداشت همسر خود، اتهامات وارده و روند پرونده اشاره کرد.

در این مراسم که در تئاتر «رون پوئن» در کنار خیابان معروف شانزه لیزه برگزار شد، ۴ تن از روزنامه‌نگارانی که در فاش ساختن ماجرای معروف به «اسناد پاناما» شرکت فعال داشتند، به تشریح چگونگی تحقیقات گسترده و طولانی خود پرداختند و بویژه بر اهمیّت همکاری‌های وسیع بین‌المللی در این زمینه تأکید کردند. «ویل فیتزگیبون» از «مرکز بین‌المللی روزنامه‌نگاران جستجوگر» به چگونگی دست یافتن به اسناد و اطلاعاتی نظیر «اسناد پاناما» و پیش از آن مدارک مربوط به آنچه «سوئیس لیکس» خوانده شد پرداخت و بر اهمیّت حمایت از «آگاهی دهندگان» تأکید کرد.

«ژروم فِنوگ لیو» مدیر روزنامه‌ی لوموند، در پاسخ به پرسشی درباره‌ی خطرات دست زدن به این‌گونه تحقیقات گفت: «این تهدیدات در برابر آنچه همکاران ما در کشورهای دیگر با آن روبرو هستند قابل اعتنا نیست». وی با اشاره به ۴ روزنامه‌نگاری که به عنوان «قهرمانان خبررسانی» برگزیده شده‌اند، گفت «اینان با خطر مرگ، حبس و تهدیداتی از این دست روبرو هستند که به هیچ روی با آنچه بر ما می رود قابل مقایسه نیست. ما احتمالاًً باید گفتگوی تلخی با این یا آن فرد ناخرسند داشته باشیم، یا شاهد قطع تبلیغات تجاری این یا آن شرکت باشیم، که البته هیچ‌کدام از اینها وخامت خاصی ندارد و ما را از پیگیری کار خود باز نمی‌دارد.»

هر گونه سرکوب آزادی بیان اندیشه ، تعرض به « طبیعت انسان » است سلمان رشدی

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر