صفحات
۱۴۰۲ بهمن ۱۱, چهارشنبه
۱۴۰۲ بهمن ۱۰, سهشنبه
مشابهتها و تفاوتهای حزبالله و شاهالله،
بهروز ورزنده
این سوالی است که مدتی است اذهان عمومی را به خود مشغول داشته است. آیا واقعا اشتراک و شباهتی بین این دو جریان قابل مشاهده است؟ آیا ادعای این یکی در مورد مثلا دفاع از مستضعفین و اقشار محروم جامعه و آن دیگری در دفاع از آزادی و دموکراسی، واقعیت دارد؟ آیا نقاط مشترکی مابین این دو قابل مشاهده است؟ تفاوتهای آنها کدامند؟
۱۴۰۲ بهمن ۹, دوشنبه
بلوچ,
دشمن مشترک جمهوری اسلامی و پاکستان به اربابیت چین
سپاه پاسداران مدعی بود که ارتش پاکستان از جیش العدل حمایت می کند, اما بجای حمله به ارتش پاکستان با موشک های "کودک زن" خود به روستایی در ایالت بلوچستان پاکستان حمله کرد و چندین زن و کودک بلوچ را کُشت. ارتش پاکستان نیز که از این عمل سپاه شوکه شده بود بجای انتقام جویی از سپاه, با موشک های "کودک زن" خود به روستایی در منطقه سراوان بلوچستان حمله کرد و تعدادی زن و کودک بلوچ را کُشت. هر دو حکومت مستبد و ضد مردمی عمل خود را انتقامجویی سخت نامیدند.
۱۴۰۲ بهمن ۸, یکشنبه
اعدام ابزار سیاسی حکومت اسلامی برای ایجاد ترس و ارعاب
احد قربانی
مجازات اعدام که در تاریخ حقوق کیفری سنگینترین مجازات بشری محسوب میشود، در حال حاضر در بیش از ۱۷۰ کشور دنیا یا بهکلی لغو شده یا دست کم اجرای آن به موارد بسیار استثنایی محدود شده است. اما حکومت اسلامی ایران جزو معدود نظامهایی است که همچنان مجازات اعدام را برای گسترهی وسیعی از جرایم یا رفتارهای جرمانگاریشده، نظیر قتل عمد، آدمربایی، تجاوز به عُنف، روابط جنسی خارج از چارچوب ازدواج، همجنسگرایی یا اتهامات مبهمی همچون "محاربه"، "سبالنبی" و "افساد فی الارض" بهکار میگیرد و دارای بالاترین تعداد حکم اعدام در جهان است.
۱۴۰۲ بهمن ۷, شنبه
رها از هر قید و بند و قانونی!
فیروز نجومی
محمد قبادلو، اولین جوان برازنده، لبریز ازشادی و زندگی نبوده و نیست که بر فراز طناب دار ولایت بقتل میرسد. نیز، هرگز تردید مدار که این آخرین هم نخواهد بود. اما، باید روزی بر تکرار این جنایات نقطه پایان گذاشته شود. بی تردید، این امر زمانی محقق گردد که زمینه ویرانی فرهنگ آخوندی را با ابزار نقد و نفی فراهم آورده باشیم.
۱۴۰۲ بهمن ۶, جمعه
۱۴۰۲ بهمن ۵, پنجشنبه
اجرای ترانهی دختر شیرازی توسط بانوان ایرانی در قطر
خانمهای ایرانی با تایید وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال به میزبان قطری اجازهی فعالیت آزادانه بهعنوان خواننده و دفنوازی دارند. ترانهی دخت شیرازی. خیلی هم خوب. اونم جلوی چشم کاروان اعزامیِ از ما بهتران.اما چرا در داخل ایران نه در ورزشگاهها و نه در کنسرتها اجازه چنین کاری ندارن؟
(24 ژانویه) روز بین المللیِ وکلای در معرض خطر
به ویژه در خصوص وضعیت وکلا در ایران
24 ژانویه سال (1977)،چهار تن از وکلای اتحادیۀ اسپانیا به همراه یک کارمند، در محل کار خود توسط نئوفاشیستهای اسپانیا به قتل رسیده و هشت تن دیگر بشدت زخمی شدند. این رخداد نه آغاز و نه پایان آزار وکلا بود.
سال (1938) هانس لیتن وکیل یهودی آلمانی که به دستور هیتلر زندانی شده بود پس از تحمل شکنجه های فراوان در اردوگاه مرگ «داخائو» دست به خودکشی زده و به عمر خود پایان داد. این وکیل ضد حکومت نازی ها در سال (1931) در جریان رسیدگی به یک پرونده، آدولف هیتلر را به عنوان شاهد به دادگاه فرا خوانده بود.
۱۴۰۲ بهمن ۴, چهارشنبه
آقای مستقر در اتاق وزیر خارجه!
آبروی ملی به درک! صلاح خود را هم نمیدانی؟
مصطفی فقیهی
شگفتا از اعتماد به نفسِ بر عرش نشستهی این فرد!
میداند انگلیسی نمیداند، اما باز هم دوست دارد شانس خود را امتحان کند!
نه پای تختهی کلاس ششم که نهایتاً چند دانشآموز بخندند و معلم، نمرهی پایین دهد؛ بلکه این اتفاقِ حیرتانگیز، در «شورای امنیت سازمان ملل» و در مقابل نمایندهی ارشد کشورها و چشمان صدها میلیون نفر به وقوع پیوسته است.
۱۴۰۲ بهمن ۳, سهشنبه
۱۴۰۲ بهمن ۲, دوشنبه
ما لیبرالها کجای میدان براندازی ایستادهایم؟
بهاره هدایت
نامه بهاره هدایت از زندان اوین درباره تعیین نسبت با مهمترین منازعه میدان براندازی و طرحی از تبار سیاسی و خطوط ایده لیبرال در ایران
میدان براندازی یکپارچه نیست
میدان براندازی یکپارچه نیست. از چپ رادیکال که برای نجات نوع بشر در خیال خام در هم کوفتن همه موجودیتهای سیاسی-سرزمینی از جمله ایران است، تا راست افراطی که برای پایداری ایران و سعادت مردمانش در ضرورت کاربست دموکراسی تردید را روا میداند، همه در این میدان حاضرند.
۱۴۰۲ بهمن ۱, یکشنبه
ازگردن ملت!
فیروزنجومی
پس از نزدیک به نیم قرن حکومت اسلامی، حکومتی که بر اساس کلام الله و رفتار و گفتارپیامبر برگزیده اش، محد بن عبدالله ینیان گزاری شده است، بعد از 45 سال کشتار انسانها، بنام الله، چه در برابر جوخه های تیرباران و چه آویزان بر طناب چوبه های اعدام، نه تحیقی، نه جستجویی، نه دادگاهی و نه محاکمه ای، از همان آعاز شریعت اسلامی و احکام شریعت بود رهنما و رهنمود و رهبر، قواعد و مقررات و بر قراری نظام اجتماعی. بنام الله و احکام شریعت اسلام بود که عالم و فقیه؛ ایت الله و حجت الاسلام، زیربنای نظام تنبیه و مجازات، از تعین تعداد ضربات شلاق بر اساس گناه متهم گرفته تا سنگسار و جدا ساختن سر از تن و یا قطع یکدست و یک پا، بر عکش، بینانگزاری گردید.
۱۴۰۲ دی ۲۹, جمعه
۱۴۰۲ دی ۲۸, پنجشنبه
تأملاتی در باب قربانیان حملات متقابل ایران و پاکستان
عبدالستار دوشوکی
آنچه که قابل تامل است این حقیقت تلخ می باشد که قربانیان حملات جمهوری های اسلامی ایران و پاکستان علیه بلوچها در دو سوی مرز عمدتا کودکان و زنان بلوچ هستند. بلوچ هایی که هر دو حکومت آنها را تروریست می خوانند. سپاه پاسداران ارتش پاکستان را متهم می کند که از جیش العدل حمایت می کند, اما جرات ندارد به مواضع ارتش پاکستان حمله کند.
۱۴۰۲ دی ۲۷, چهارشنبه
بقای ایران فداکاری میطلبد
حسن بهگر
جمهوری اسلامی چون برآمده از انقلاب بود و مردم وعده های خمینی را باورکرده بودند، مشروعیتی داشت و به نحوی از سوی ملت ایران پذیرفته شده بود و همین فلسفهٔ وجودی و رمز دوامش بود. اما به مرور شاهد بودیم که در اثر طمع ورزی ، انحصارطلبی و فساد، این مشروعیت از دست رفته و نظام اسلامی تبدیل به حکومتی شده که با ساختار ایران که کشوری است با اقلیت های دینی و قومی، در تضاد است تا آنجا که در عمل از توجیه تصمیمات و تطابق قوانینش با شرایط روز نیز درمانده. نمونه بارز اینها ربا ، حجاب و ده ها قانون دیگر است که اعتباری جز بر روی کاغذ ندارد.
۱۴۰۲ دی ۲۶, سهشنبه
کار مهم آقایِ مهدی نصیری
کورش گلنام
هدفِ من از به میان آوردنِ مناظره آقایِ نصیری اشاره به این موضوع است که متوجه باشیم که نیروی اصلی مبارزه با حکومتِ کودککشِ اسلامی در درون ایران است و بخشی از این نیرو را امروز همآن کسانی تشکیل میدهند که سالها با حکومت همکاری کرده و حتا از متعصبها بودهاند ولی در بزنگاهی وجدان و شرافت آنان تلنگری خورده است و دیگر همکاری با این حکومتِ ویرانگر، که خود بزرگترین دشمن مردم ایران است، را ننگ و شرمساری دیده و پا پسکشیدهاند.
مشابهتها و تفاوتهای حزبالله و شاهالله،
بهروز ورزنده
این سوالی است که مدتی است اذهان عمومی را به خود مشغول داشته است. آیا واقعا اشتراک و شباهتی بین این دو جریان قابل مشاهده است؟ آیا ادعای این یکی در مورد مثلا دفاع از مستضعفین و اقشار محروم جامعه و آن دیگری در دفاع از آزادی و دموکراسی، واقعیت دارد؟ آیا نقاط مشترکی مابین این دو قابل مشاهده است؟ تفاوتهای آنها کدامند؟
۱۴۰۲ دی ۲۵, دوشنبه
شاه
با قدرت اجرایی یا بی قدرت اجرایی
موضوع باید امروز حل شود و ربطی به آینده ندارد
«مرگ بر اسراییل» مرگ رژیم را رقم خواهد زد!
احمد وحدت خواه - ویژه خبرنامه گویا
از زنده یاد کارل سیگان دانشمند مشهور سازمان فضایی «ناسا» زمانی پرسیده بودند آیا شما به این ایده باور دارید که سایر تمدنهای فضایی در تلاش هستند با سفینه های فوق ییشرفته روزی ما ساکنان کره خاکی را پیدا و به سراغ ما بیایند؟ و او جواب داده بود: صد در صد، چون ما هم از روی کره زمین با فرستادن سفینه های خود به فضا به دنبال یافتن آنها هستیم و متقابلا روزی هم می رسد که آنها به سراغ ما خواهند آمد!
۱۴۰۲ دی ۲۴, یکشنبه
مرگ نظام!
فیروز نجومی
17 دی، روزی ست که نزدیک بیک صد سال پیش از این، رضا شاه فرمان "کشف حجاب" را صادر کرد، تاریخی که در حال حاضر، بنظر میرسد، شاهد تکرار دو باره آن هستیم. بزرگان هم گفته اند که تاریخ دو بار تکرار میشود، اول بصورت تراژدی و در مرتبه ثانی بشکل کمدی. حال آنکه در شرایطی که ما در آن بسر میبریم، جنبش کشف حجاب، اگر در نخستین بار با تراژدی شکست نوآوری از کهنه گرایی، و عقل و خرد انسانی از سنت و احکام خشک و پوسیده دینی، بوقایع 57 و قدرت رسیدن آخوندهای حوزه ای انجامید، خاطر آسوده دار که اینبار، جنبش کشف حجاب بعنوان شاخه ای از جنبش رهایی بحش زن زندگی آزادی به پیروزی نو خواهی بر کهنه پرستی و فائق امدن عقل و خرد و ییشرفت جامعه بر جزم اندیشی و واپسگرایی وعقب ماندگی و از همه مهمتر، مرگ حجاب منجر خواهد گردید، و ضرورتا بمرگ نظام.
سخنرانی بدون حجاب فعال زنان و نویسنده کتاب زنان و دولت پس از انقلاب
پرستو سرمدی، فعال زنان و نویسنده کتاب «زنان و دولت پس از انقلاب» در نهمین کنگره حزب «اتحاد ملت ایران اسلامی» که پنجشنبه ۲۱ دی ماه در تهران برگزار شد، بدون روسری سخنرانی کرده است.
خانم سرمدی با انتشار تصویری از قسمتی از صحبتهایش در این کنگره در صفحه اینستاگرامش نوشت: « بخشی از صحبتهایم در مورد قابل پیشبینی بودن شکلگیری اعتراضات گسترده زنان چنانچه در جنبش زن، زندگی، آزادی شکل گرفت، به دلیل تبعیض بسیار زیاد علیه زنان در ایران و اینکه زنان ایران دیگر حجاب اجباری را نمیپذیرند.
۱۴۰۲ دی ۲۲, جمعه
مشابهتها و تفاوتهای حزبالله و شاهالله،
بهروز ورزنده
این سوالی است که مدتی است اذهان عمومی را به خود مشغول داشته است. آیا واقعا اشتراک و شباهتی بین این دو جریان قابل مشاهده است؟ آیا ادعای این یکی در مورد مثلا دفاع از مستضعفین و اقشار محروم جامعه و آن دیگری در دفاع از آزادی و دموکراسی، واقعیت دارد؟ آیا نقاط مشترکی مابین این دو قابل مشاهده است؟ تفاوتهای آنها کدامند؟
در ابتدا نقاط مشترک:
وحشت از اینهمه نفرت!
احمد وحدت خواه -
فیروزه بنی صدر دختر مرحوم ابوالحسن بنی صدر مقاله ای را با عنوان «چرا امثال پرویز ثابتی شکنجه گر می شوند؟» در سایت گویا منتشر کرده است.
او در مقایسه های تاریخی بی مایه ای بین سلطنت رضا شاه و محمد رضا شاه و ولایت خمینی، آنها را به صورت فله ای و بدون هیچگونه انصاف سیاسی و وجه تمایزی نسبت به شرایط به قدرت رسیدن آنها و اوضاع جهانی، و مهمتر، خدمات آنها به ایران و ایرانی «حامیان شکنجه و ترس برای بقای نظام های استبدادی خودشان» خوانده است.
۱۴۰۲ دی ۲۱, پنجشنبه
۱۴۰۲ دی ۲۰, چهارشنبه
رضاشاه، محمدرضاشاه و گروههای واپسگرای اسلامی و چپ
نیکروز اعظمی ـ به بهانه سالگرد "کشف حجاب" نقبی زنیم به سخن رضاپهلوی که گفته "پدر بزرگم معتقد بود تا وقتی زنان ایران آزاد نیستند، ایران آزاد نخواهد بود". طرح سه پرسش: ۱- آیا منظور از "ایران آزاد"، آزادی در وجه آزادی غرب بوده است؟ ۲-آیا رضاشاه مأموریت برای یکپارچه کردن ایران و برخی اصلاحات را داشته یا آزادیخواهی بوده که میخواسته مردمش به آزادی رسند؟ ۳-آیا در برهوت بی سوادی عوام و نخبگان و روشنفکران همسو با وی که این دومی فهم ناقصی از آزادی داشته و اصلاً مأموریتشان آزادی برای ایران نبوده، میشد الگوی "ایران آزاد" را پی گرفت؟ به این سه پرسش بطور اجمالی پاسخ میدهیم.
۱۴۰۲ دی ۱۹, سهشنبه
۱۴۰۲ دی ۱۷, یکشنبه
ولتر می گوید:
یک بام و دو هوای سکولاریست ها!
آذر ماجدی
از آغاز "جنگ دو قطب تروریست" فضای جامعه در غرب برای مسلمانان بسیار تنگ تر و سخت تر شده است. تبعیض و خشونت علیه مسلمانان، بدلیل مذهب، افزایش یافته است. تبلیغات رسمی و حاکم عملا تروریسم را با مسلمان تداعی می کند. طی سه ماه اخیر تحریکات ضد مسلمان گسترش یافته است. در تلاش برای توجیه نسل کشی اسرائیل در غزه، هیات حاکمه غرب، بعضا، رسما و علنا قربانیان را نیمه انسان نامیدند. (نخست وزیر دانمارک رسما اعلام کرد که همه انسان ها یکی نیستند؛ نخست وزیر سوئد هم با یک اشتباه لپی اعلام کرد که اسرائیل حق نسل کشی دارد!) اکثریت این قربانیان "مادون انسان" مسلمان هستند؛ این مادون انسان به مسلمان تعمیم می یابد. مساله تبعیض علیه مسلمانان یک مساله جدی است که باید با آن مقابله شود.
۱۴۰۲ دی ۱۵, جمعه
۱۴۰۲ دی ۱۴, پنجشنبه
دموکراسیِ در خطر
شیدان وثیق
امروزه اکثریت بزرگی از کشورهای جهان زیر سلطهی سیستمهای دیکتاتوری، توتالیتر یا نیادگرای دینی قرار دارند. دموکراسیهای موجود، در شکل نمایندگی، اقلیت کوچکی بیش نیستند. هیچ پدیداری اما در تاریخ ابدی نیست. این دموکراسیها و جمهوریهای دموکراتیک و لائیک/سکولار نیز به واقع میتوانند توسط اقتدارگرایی و دینسالاری از بین روند. خودکامگی و تاریکاندیشی میتوانند حتا به طور کامل بر جهانِ ما حاکم شوند.
اگر من یک ایرانی اسرائیلی باشم، سیروس فیروزیان
این نامه سرگشاده احساسی و سیاسی را به نخست وزیر اسرائیل و به سیاستگذاران و سیاستمداران ملت یهود مینویسم.
من سخنی با رهبران ح. ا. ندارم چرا که آنها را مایه شرم ایرانی میدانم. آنها از ملت ایران سالهای نوری دورند. آنها ما را نمیفهمند. آنها هرگز نخواستند و نمیخواهند بشنوند که ما چه میگوییم.
۱۴۰۲ دی ۱۳, چهارشنبه
۱۷ دی؛ روز آزادی زن،
شکوه میرزادگی
این مطلب ابتدا ۱۳ سال پیش منتشر شد و سپس در کتاب «معجرهی تو» (مجموعه مقالات مربوط به زنان) بازنشر پیدا کرد.
در این دوره که مردمان ایران، شاهد اوج گرفتن جنایات حکومت واپسگرای اسلامی به ویژه نسبت به زنان هستند، میخواهم همزمان با هفده دی و بازنشر آن، به عنوان یک زن ایرانی، ادای احترامی چندباره داشته باشم به اولین رهبر تاریخ ایران (پس از حمله اعراب) که قدر آزادی زن را میدانست
ما و سالی نو با وجدانی نو، ژاله وفا
انسانها موجودات اجتماعیاند که زندگی آنها بر میراث اجتماعی متکی است. این میراث ترکیبی است از آداب و رسوم سنتها و ارزشهای اخلاقی و نگرشها و باورها و آرمانها. این مقولات نه تنها ما را آن گونه که هستیم میسازند بلکه ما را تشویق میکنند که آنها را از نسلی به نسل دیگرنیز انتقال دهیم. جشنها نیز که جزیی از این رسوم هستند، کارکرد مهمی برای جوامع دارند.