صفحات

۱۴۰۱ اردیبهشت ۱۰, شنبه

  رسانه‌ها و سیاست «پساحقیقت»، 

امیر امیری


سهم رسانه‌ها در فرایند شکل‌دهی آزادانه افکار به نوبه خود با اصل تنوع عقاید و نظرات در یک دموکراسی مرتبط است و از پیش نیازهای مهم برای آزادی بیان و داد و ستد فکری و اطلاعاتی به شمار می‌رود. رسانه‌های آزاد و مستقل پایه و اساس یک جامعه پویا هستند و اهمیت آن‌ها در زندگی سیاسی قابل اغراق نیست.

۱۴۰۱ اردیبهشت ۹, جمعه

 شیدان وثیق

آوریل 2022 – اردیبهشت 1401 

cvassigh@wanadoo.fr

ژاک رانسیِر

درباره‌ دموکراسی، جنبش‌های میدانی، تسخیر قدرت و شکل زندگی خودمختار 

مقدمه و ترجمه از شیدان وثیق


مقدمه مترجم 

امروزه،  کنشگران رهایی‌خواه با مسائلی دشوار رو به رو هستند. در دنیای پر تحول و تضاد کنونی، آن‌ها ناگزیر باید، در فرایند مبارزه‌ی عملی و نظری برای تغییر وضع موجود، پاسخ به بغرنج‌های زمانه‌ی خود دهند. یک وظیفه‌ی اصلیِ آن‌ها، نقد و نفی شکل زندگیِ زیر سلطه‌ی کنونی و ابداع شکل‌‌ها و شیوه‌های نوینِ زندگی مشترک، خودمختار و خودگردان است.

۱۴۰۱ اردیبهشت ۸, پنجشنبه

 صدای استمرارطلبان از دهان مهرانگیز کار و پلتفرم "ایران" اینترنشنال، عبدالستار دوشوکی

Abdolsatar_Doshouki_3.jpg

مهرانگیز کار که تا به اکنون خود را برانداز جا می زد، در تلویزیون "ایران" اینترنشنال عملا پیام عربستان سعودی را به حکومت جمهوری اسلامی منتقل کرد و گفت : "جامعه مدنی در ایران می‌خواهد حکومت را متقاعد کند که در رفتارش تجدیدنظر کند. جامعه مدنی ایران مانند تمام جوامع مدنی در دنیا، قصد براندازی ندارد".

 ناگفته ها و ناخوانده های انتخابات ریاست جمهوری فرانسه 


کاوه الحمودی

در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه که روز یکشنیه 24 آوریل برگزار شد, امانوئل ماکرون با کسب اکثریت آرا پیروز انتخابات ریاست جمهوری سال2022   شد و برای بار دیگر برای دوره 5 ساله رئیس جمهور فرانسه خواهد بود. 

۱۴۰۱ اردیبهشت ۶, سه‌شنبه

 آسیب‌شناسی پراکندگی در جنبش براندازی


ده درویش در گلیمی بخسبند و 

دو پادشاه در اقلیمی نگنجند.

سعدی، گلستان

جستارگشایی

اکثریت قریب به اتفاق مردم ایران از رژیم ناراضی هستند و سیاست‌های داخلی و خارجی آنرا قبول ندارند. میلیون‌ها مردم زیر خط فقر زندگی می‌کنند. قیام‌های تحسین‌برانگیز و گسترده علیه رژیم شکل گرفت. ولی بر رفتار و کردار، فساد و تزویر رژیم و سیاست‌های داخلی و خارجی آن تاثیری نداشته است. چرا جانفشانی‌ها دستاوردهای چشمگیری نداشته است؟ چگونه می‌توان از شرایط اسفبار کنونی گذر کرد؟ بی‌شک اصلی‌‌ترین نیروی تغییر و تحول در جامعه مردم هستند.

۱۴۰۱ اردیبهشت ۵, دوشنبه

 ما، جبهه مخالفین نظام اوباشان و اوباشگری 

۱۴۰۱ اردیبهشت ۴, یکشنبه

 آیا می‌توانیم اقتدار ملاها را درهم بشکنیم؟


فاضل غیبی

سال‌ها از پی هم می‌گذرند، اما با آنکه روند "ریزش درونی" حاکمیت شتاب یافته است، هنوز نشانه‌ای ملموس از امکان گذار از حکومت جهل و جنایت دیده نمی‌شود. ‌از سوی دیگر چنین به نظر می‌آید که شاخه‌های گوناگون مخالفان حکومت، نظریات خود را بیان داشته و فعالیت‌هایی را که کارآمد می‌یافتند انجام داده‌اند، اما نه «افشاگری» در مورد ناتوانی‌ و فساد رژیم حاکم و نه روشنگری دربارۀ جنایت‌ها و خیانت‌های حکومتگران اسلامی خدشه‌ای بر عزم این رژیم در حفظ خود به هر قیمتی وارد نیاورده است. 

Kourosh_Erfani-2.jpg

دشمنان ایران

کورش عرفانی

در هر نبردی، پیروزی نهایی در گرو شناخت دقیق از دشمن است. این واژه در فرهنگ سیاسی ایران به طور
 نادقیق و مکرر استفاده شده و به همین دلیل لوث گشته و معنایی مبهم را با خود یدک می‌کشد؛ اما ضروری است که با توجه به شرایط وخیم کنونی ایران بار دیگر به این مفهوم مراجعه و معنای مشخصی برای آن جستجو کنیم.

۱۴۰۱ اردیبهشت ۳, شنبه

 سپاس و مرثیه ای کوتاه در سوگ پرویز قاضی سعید

عبدالستار دوشوکی

بیش از نیم قرن پیش این پرویز قاضی سعید بود که مرا با کتاب و خواندن آشنا کرد.  در آن زمان در چابهار یعنی دورافتاده ترین شهر کشور نه کتاب بود و نه کتابفروشی. در نتیجه برای من معنی خواندن و کتاب یعنی کتاب درسی و بس. اما وقتی به زاهدان رفتم از کتابفروشی آنجا "لاوسون در آشیانه مرگ" را خریدم و از طریق پرویز قاضی سعید با لاوسون، سامسون و ریچارد آشنا شدم.

 از مرگ رهبر                             

 تا راندن دین بخلوت خانه!

فیروز نجومی
زمان آن فرا رسیده است که صریح و شفاف باین واقعیت اعتراف کنیم که تا زمانیکه ساختار قدرت تحت سلطه دین اسلام ناب محمدی که مظهر آن آخوند خامنه ای و بطورکلی، قشر آخوند، قشر مفتخوار جامعه است، همچنان بسوی زوال مادی و معنوی روان خواهیم بود. درواقع در مقایسه با جوامع دیگر بامنابعی بسیار محدودتر، جمهوری اسلامی در همه عرصه های تمدن مدرن، چه بلحاظ سیاسی و اجتماعی، چه بلحاظ نسبت جرم و جنایت، رانت خواری و رشوه گیری و فساد گسترده در ردیف پسرفته و سرکوبگرترین کشورها، همچون سومالی و سوریه و کره شمالی جای گرفته است.

۱۴۰۱ اردیبهشت ۲, جمعه

 

چهار چهرۀ روشنفکری: 

منوچهر هزارخانی، رضا براهنی، پرویز ناتل خانلری و احسان یارشاطر، 

علی میرفطروس

Ali_Mirfetrous_2.jpg*اگر می‌خواهیم که آیندۀ دموکراسی و جامعۀ مدنی در ایران به گذشتۀ پـُراشتباهِ بسیاری از رهبران سیاسی و روشنفکرانِ ما نبازد، باید شجاعانه و بی پروا به چهرۀ «حقیقت تلخ» نگریست و از آن، چیزها آموخت.

از دفترِ بیداری ها و بیقراری ها

فروردین ۱۴۰۱/ آوریل۲۰۲۲

هواپیمای حامل سیسمونی قالیباف

 محمد مختاری: 

ما نیاز به «تمرین مدارا» داریم.


اگر محمد مختاری را به قتل نمی‌رسید، اول اردیبهشت امسال او ۸۰ ساله می‌شد. یاد او و اندیشه‌های او می‌کنیم.

محمد مختاری (۱۳۷۷ - ۱۳۲۱ ه. خ) شاعر، نویسنده، مترجم و منتقد، در ماجرای موسوم به "قتل‌های زنجیره‌ای" به قتل رسید. محمد مختاری در کتاب «تمرین مدارا» تاکید می کند که آزادی، عدالت و دموکراسی فقط یک واقعیت حقوقی، اقتصادی و سیاسی نیستند، بلکه پیش از همۀ اینها فرایند و زایندۀ فرهنگ خاص خودشانند.

۱۴۰۱ اردیبهشت ۱, پنجشنبه

 پیام جدید ابی در مورد ترانه خلیج فارس:

من سیاسی هستم


صدای آمریکا -
به دنبال جنجال و حواشی مرتبط با اظهارات ابی در گفت‌و‌گویی رسانه‌ای پیرامون خلیج‌فارس، این خواننده ایرانی با انتشار یک پیام ویدئویی در حساب‌ کاربری خود در شبکه‌های اجتماعی از طرفدارانش خواست او را ببخشند.

۱۴۰۱ فروردین ۳۱, چهارشنبه

 افتضاح نظام و آبروریزی بزرگ سیسمونی قالیباف


وقتی گمرک فرودگاه خمینی مواجه با حجم بزرگ بار همسر، دختر و داماد محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی به هنگام به بازگشت از ترکیه شدند تعجب کردند. خانواده قالیباف به گمرک گفتند که این "سیسمونی" نوزاد است.

۱۴۰۱ فروردین ۳۰, سه‌شنبه

                             یک بام و دو هوا در سوئد و مکتب کپنهاگ

دکتر نیره انصاری
موج تازه مهاجرت به کشورهای اروپایی از زمان شکل گیری جنگ داخلی سوریه آغاز شد. اوج این بحران به اوایل سال 2015 بر می گردد، زمانی که کشورهای اروپایی شاهد سیل عظیمی از مهاجران و آوارگان جنگی بودند که عمدتاً از کشورهای بی ثبات خاورمیانه از جمله سوریه، عراق، افغانستان و لیبی که درگیر جنگ داخلی تروریستی بودند، روانه اروپا شدند. به گونه ای که می توان گفت، همواره یک رابطه مستقیم بین نابسامانی های سیاسی- امنیتی در آسیا و آفریقا و گسترش روند مهاجرت به اروپا وجود داشته است.

بحران مهاجرت در اروپا به ویژه از زمان یازده سپتامبر، وارد مرحله جدیدی شده است و ماهیت بحران از موضوعات اقتصادی و اجتماعی به موضوع امنیتی تغییر پیدا کرده به نحوی که این مسئله چالش های متعددی را پیش روی دولت های اروپایی قرار داده است. این روند با شکل گیری بحران داعش در سوریه و عراق و موج جدید مهاجرت به اروپا تشدید شده است.

۱۴۰۱ فروردین ۲۸, یکشنبه

۱۴۰۱ فروردین ۲۷, شنبه

سخنان تند راننده کامیون خشمگین: 

لعنت بر مسئولین وطن فروش

 فساد

 از دین اسلام برمیخیزد!


فیروز نجومی
چنین بنظر میرسد که 43 حکومت اسلامی برهبری ولایت فقیه، هنوز نتوانسته است بسیاری از اندیشمندان، منتقدان، تحلیگران و مفسران سیاسی را، در داخل و خارج، قانع کند که فساد، تباهی و انحطاطی که دیر زمانی ست که ملت ما با آن دست بگریبان است از دین اسلام و متولیان آن نظام آخوندی برمیخیزد. آنها حتی خود را از طرفداران سر سخت سرنگونی نظام ولایت فقیه می پندارند(حد اقل در خارج). اما، دین اسلام را مبرا از هرگونه بد آموزی و قهرو خشونت و انتقام ستانی می پندارند و بدفاع از اصل و اصول آن میپردازند، چنانکه گویی آیت الله ها و حجت الاسلامها و طلبه های برخاسته از حوزه های علمیه، همچون خمینی و خامنه ای و خلخالی، فقط چندتایی نام میبریم در میان هزاران، در دامن اسلامی تقلبی بنام "اسلام ناب محمدی" پرورش یافته اند. 

۱۴۰۱ فروردین ۲۵, پنجشنبه

                            بگومگو با دکتر رضا براهنی

منوچهر صالحی لاهیجی

با آن که در دبیرستان در رشته ریاضی تحصیل می‌کردم، اما به ادبیات ایران بسیار دل‌بسته بودم و شعر می‌گفتم و داستان‌های کوتاه می‌نوشتم و آثار خود را در مجله‌های هفتگی آن دوران با نام مستعار «منوچهر کیارش» انتشار می‌دادم، آن هم به این دلیل که عمویم محمدعلی صالحی لاهیجی که در تهران در مدرسه سان لوئی تحصیل می‌کرد، نوشته‌های انتقادی ـ اجتماعی خود را در دوران سلطنت رضا شاه، با نام «ساسان کی‌آرش» انتشار می‌داد. 

۱۴۰۱ فروردین ۲۴, چهارشنبه

نرگس اسکندری شهردار فرانکفورت 


۱۴۰۱ فروردین ۲۳, سه‌شنبه


اخراج عکاس "اشک‌های دختر بلوچ" به جرم سیاه ‌نمایی

 

به گزارش فرارو, سعید غلامحسینی، عکاس مطبوعاتی که سال گذشته ویدئوی او از یک دختر بچه بلوچ که از بی آبی گریه می کرد, و  در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شد، حالا در برنامه صدا و سیما، خبر داد که به بهانه سیاه نمایی از روزنامه محل کار خود اخراج شده است. تیرماه سال گذشته ویدیوی کوتاهی از گریه نازنین، دختر بلوچ منتشر شد که به دلیل بی ‌آبی، از مسئولان درخواست می‌کند که به این بحران رسیدگی کنند. براستی اگر این محرومان مردمان جنوب لبنان یا یمن و سوریه و عراق می بودند, وضع کاملا متفاوت می بود.

عبدالستار دوشوکی

مرکز مطالعات بلوچستان ـ لندن

۱۴۰۱ فروردین ۲۱, یکشنبه

 دلیل این همه نابسامانی بی پایان چیست؟ حنیف یزدانی

hanif_Yazdani.jpgمقدمه

Hanifyazdani@gmail.com - حنیف یزدانی

سوالی ساده و مهم که قدمتی حداقل یکصد ساله دارد. روشنفکران با گرایشات مختلف سیاسی و فکری در طی صد سال گذشته دلایل مختلف را برشمرده و مطابق با آن راهکار های مختلف را ارائه داده اند. بسیاری از راهکارها از جمله حکومتهای اقتدارگرا و مصلح نظیر حکومت رضا شاه و یا دیکتاتوری صلحای آخوند بهشتی و یا حکومت اسلامی خمینی امتحان شد و مشکل بر مشکل افزود.

 درس هایی از "تغییر رژیم" در پاکستان برای کشورمان ایران


عبدالستاردوشوکی

عمران خان نوزدهمین نخست وزیر تاریخ پاکستان روز یکشنبه ۲١ فروردین با رای عدم اعتماد مجلس ملی پاکستان از کار برکنار شد. و بقول خودش "تغییر رژیم" صورت گرفت. در تاریخ پاکستان هیچکدام از نخست وزیران آن کشور دوره پنج ساله خود را تمام نکردند.

۱۴۰۱ فروردین ۲۰, شنبه

 حسین شریعتمداری:

 بازگشت اسلام و دگرگونی جهانی!

فیروز نجومی
در 43 سال پیش از این، ما برای سرنگونی نظام شاهنشاهی از  باورها و ارزشهایی بهره بر گرفتیم که در امتداد تاریخ دراز و طولانی خود، طعمه موریانه ها شده، کهنه، فرسوده و پوسیده بودند. ارزشها و باورهایی که قرنها در دامنش    بنده، فرمانبر و رعیت، پرورش یافته اند، ارزشهای بنیادینی همچون بندگی و عبودیت، تقلید و تبعیت، حمد و ستایش که در آغازین سوره کتاب مقدس، قرآن، و بعدا در سراسر آن بازتاب مییابد. از همین نقطه است که زوال جامعه و فرهنگ ما آغاز گردید و از درون روی به فساد و گندیدگی نهاد. چرا که چشمان خود را بستیم و در اوج احساسات و کوته فهمی آغوش خود را بر گشودیم بروی حکومت آخوندی، بروی حکومت دین برهبری آخوند خمینی و پس از او آخوند خامنه ای، بر روی حکومت قشر مفتخواران و فریبکاران، خصم آشتی ناپذیر آزادی و استقلال انسانی.

۱۴۰۱ فروردین ۱۹, جمعه

 دُبی آئینه تمام ‌نمای شکست ایرانیان

 عبدالستار دوشوکی

در اینکه ایرانیان از کاروان پیشرفت ملل در چهار دهه گذشته عقب ماندند و شکست خوردند, شکی نیست. اعتراف به شکست نیز "خود ملامتگری" مثبت است و نه "خودخوار پنداری" منفی. اگرچه این شکست از شکست های پیشین توسط یونانیان, مغول ها, ترک ها و اعراب تلخ تر و گزنده تر است.

۱۴۰۱ فروردین ۱۷, چهارشنبه

 

رسوایی و بی‌آبرویی آخوندها، بزرگترین دست‌آورد انقلاب ۵۷ است، امیرحسین لادن

چرا ۹۸,۲ در صد مردم، به همه پرسی خمینی: "جمهوری اسلامی آری یا نه"، رأی مثبت دادند؟

نخست، اینکه در آن زمان، جامعه روحانیت هنوز بین مردم از اعتباری برخوردار بود. دوم، ملت، خمینی را یک مبارز مردمی می‌پنداشتند. سوم، خمینی با اتکا به جاده صاف کن‌های خوش باور و متعهدی که گرد او جمع شده بودند، و پشتیبانی متن مذهبی جامعه؛ با تردستی زیرکانه و حساب شده‌ای، قول و وعده‌های آنچنانی داد. به مبارزان و روشنفکران و تحصیل کرده‌ها، قول استقلال و آزادی و جامعه‌ی مدنی و عدم شرکت روحانیت در حکومت را داد؛ و به مردم عادی، قول آب و سوخت و مسکن مجانی، رستگاری و وعده‌های سرِ خرمن!؟

۱۴۰۱ فروردین ۱۶, سه‌شنبه

 اوکرائین و نبرد برای دمکراسی


فاضل غیبی

پس از تهاجم روسیه به اوکرائین "فصلی نوین" در تاریخ بشر گشوده شد. بعد از هفتاد سال که از به خاک و خون کشیده شدن اروپا به دست رژیم نازی می‌گذرد، اکنون بار دیگر شاهد تهاجمی ویرانگر از سوی یک قدرت نظامی بزرگ برای تسخیر کشوری دیگر هستیم. تا همین دو ماه پیش تصور می‌رفت که دستکم در اروپا روابط نزدیک اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، برخوردهای نظامی را ناممکن ساخته‌اند. فراتر از آن، با فروپاشی بلوک شرق و پایان جنگ سرد در دیگر نقاط جهان نیز صرف‌نظر از جنگ‌افروزی‌های رژیم‌ها و نیرو‌های اسلامی شمار برخوردهای نظامی رو به کاهش داشت و چنین به نظر می‌رسید که با تحکیم نهادها و همکاری‌های بین‌المللی، دنیا گام به گام به سوی صلح و دمکراسی به پیش می‌رود. 

 حکایت خود ببُری، خود بدوزی، خود بپوشانی وانفجار مین ها!

دکتر نیره انصاری

روز (4) آپریل، برابر با(15) فروردین هر سال از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز آگاهی رسانی از خطرات مین نامگذاری شده است. در این روز برای اطلاع رسانی از خطرات مین برای مردم ساکن در مناطق مین زده و آلوده به UXO (گلوله‌های عمل نکرده)  در همه نقاط آلوده به مین در جهان از طرف نهاد‌های دولتی و بین المللی نمایشگاه‌ها و کارگاه‌های آموزشی برگزار می‌شود.

۱۴۰۱ فروردین ۱۵, دوشنبه

 اندر شجاعت شاعران

حسن بهگر

۱۴۰۱ فروردین ۱۳, شنبه

              رهایی زنان و پاک زدائی وجوداز شریعت اسلامی!


فیروز نجومی
در چندین روز اخیر، جلوگیری از زنانی که بلیط ورود به بازی فوتبال تیم های ایران و لبنان را خریده بودند و حمله بآنان با اسپری فلفل، درشهر مشهد، موضوع اصلی بحث ها و گفتگوها بوده است، هم در داخل و هم در خارج و رسانه های اجتماعی و هنوز هم ادامه دارد. سرکوب قهر آمیز زنان در برابر استادیم ورزشی، واکنشهای بسیاری را بر انگیخت و بعضا، مسئولین را وادار به توضیح و پاسخگویی نمود، هرچند ضد و نقیض و پرت و پلا که بسهم خود آشکار کننده تناقضات و ناکارآمدیهای درون نظام است.

در اینجا قصد آن نیست که به نقل این تناقضات و واکنشهای گوناگون بپردازیم، گویی که سرکوب و تحقیر و خوار نمودن زنان پدیده ای ست نو در جامعه اسلامی، بویژه در شهر مشهد پایگاه آخوند علم الهدا، امام جمعه شهر، مجتهدی سخت پای بند و ملتزم بقواعد و مقررات شریعت اسلامی، بویژه آن بخشی که مربوط میشود بامور زنان، حضور و شرکت و فعالیت آنان در بخشهای مختلف جامعه از جمله ورزش و اختلاط با مردان. البته که آخوند علم الهدا، پدر زن رئیس جمهور، آخوند رئیسی، شهرت خاصی یافته است بواسطه بیان نظریات و دیدگاههای خود در باره زنان. از گزارشها چنین بر میآید، فعالیتها و برنامه های هنری و فرهنگی که در دیگر نقاط کشور آزاد است، در مشهد ممنوع است.

۱۴۰۱ فروردین ۱۲, جمعه

 پاشیدن اسپری فلفل به صورت زنان یا جامعه؟!


دکتر نیره انصاری

چندی پیش وزارت معارف/فرهنگِ طالبان در روز آغاز رسمی مدارس/مکاتب در افغانستان اعلام کرد که پس از تصمیم‌گیری در مورد لباس دانش‌آموزان دختر و معلمان مطابق با «قوانین شرعی و سنتی افغانستان» این مدارس بازگشایی خواهند شد.