صفحات

۱۳۹۹ آذر ۱۱, سه‌شنبه

 

دستان خالی جمهوری اسلامی برای انتقام ترور فخری‌زاده

سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مواضع منتسب به فرمانده سپاه را درباره انتقام سخت از طراحان، عاملان و حامیان ترور محسن فخری‌زاده، مهم‌ترین چهره هسته‌ای جمهوری اسلامی تکذیب کرد

پس از انتشار توییتی از سرلشکر حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران که در آن از دستور کار جمهوری اسلامی برای انتقام و مجازات سخت طراحان، عاملان و حامیان ترور فخری‌زاده صحبت شده بود، رمضان شریف، سخنگوی سپاه گفت که این اخبار صحت ندارد.

فارغ از تکذیب سخنگوی سپاه، واقعیت این است که جمهوری اسلامی خلاف واکنش تندی که نسبت به کشتن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس داشت، در موضوع ترور فخری‌زاده از اعلام مواضع تند و خشمگینانه خودداری کرده است.

علی خامنه‌ای که سال گذشته و هنگام کشته شدن قاسم سلیمانی از سوی آمریکا گفته بود انتقامی سخت در انتظار کسانی است که دست به این کار زده‌اند، حالا و در پی کشته شدن فخری‌زاده حاضر نشد چنین اظهاراتی بر زبان بیاورد و در پیام تسلیت او نشانه‌ای از تهدید به انتقام دیده نمی‌شود. این بخش از پیام رهبر جمهوری اسلامی بلافاصله از سوی رسانه‌ها و تحلیل‌گران به عنوان نوعی صبر و خویشتنداری جمهوری اسلامی ارزیابی شد.

حسین دهقان، وزیر پیشین دفاع و مشاور کنونی علی خامنه‌ای در امور تسلیحاتی نیز گفت: «ما هوشمندانه عمل، زمان، مکان و چگونگی انتقام را تعریف می‌کنیم.»

سرتیپ پاسدار اسماعیل کوثری، جانشین پیشین فرمانده قرارگاه ثارالله و از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران نیز گفت که نباید در موضوع انتقام ترور فخری‌زاده احساساتی عمل شود. حسن روحانی و اعضای دولت او نیز اظهارات مشابه‌ای داشتند و نشانه‌ای از انتقامی خاص و مشخص در مواضع آن‌ها دیده نمی‌شود.

مجموع این اظهارات و موضع‌گیری‌ها دارای تفاوت اساسی با دوره‌ای است که قاسم سلیمانی کشته شد. در آن دوره همه مقامات ارشد جمهوری اسلامی بر انتقام عملی و فوری تاکید داشتند. این مواضع و انتظار طرفداران جمهوری اسلامی باعث حمله موشکی ایران به پایگاه آمریکایی عین‌الاسد در عراق شد. حمله‌ای که البته به دلیل اطلاع آمریکایی‌ها از انجام آن، حتی یک نفر از آمریکایی هم در آن کشته نشد. اگرچه هم‌زمان، سپاه پاسداران یک هواپیمای مسافربری اوکراین را سرنگون کرد که به کشته شدن ۱۷۶ سرنشین آن منجر شد.

برخلاف وضعیت سال گذشته حالا در حالی که بسیاری از طرفداران جمهوری اسلامی پس از ترور فخری‌زاده، احساس تحقیر و شکست می‌کنند و خواستار انتقام هستند، ولی مقامات همه صحبت از صبر و خویشتنداری می‌کنند و حتی برخی از آن‌ها مانند حسین دهقان می‌گویند دشمنان تلاش دارند در هفته‌های آخر فعالیت دولت دونالد ترامپ، تنش را با ایران افزایش دهند.

به نظر می‌رسد به طور مشخص پنج دلیل را می‌توان برای عدم تمایل جمهوری اسلامی به انتقام در شرایط کنونی و در پیش گرفتن سیاست صبر و انتظار برشمرد:

۱- ناتوانی اطلاعاتی جمهوری اسلامی در حالی که ترور فخری‌زاده یک شکست آشکار و بزرگ اطلاعاتی و امنیتی برای سرویس‌های اطلاعاتی ایران به شمار می‌رود، نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی از قدرت اطلاعاتی لازم برای پاسخ متقابل عاجزاند. کشته شدن قاسم سلیمانی در سال گذشته، ترور نفر دوم القاعده در تهران، ربودن اسناد اتمی ایران از سوی اسراییل و حالا ترور فخری‌زاده نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی از توان اطلاعاتی کافی برای هماوردی با سرویس‌های اطلاعاتی کشورهای رقیب و دشمن خود از جمله اسراییل برخوردار نیست.

۲- ناتوانی در تحمل عواقب حمله نظامی. با وجود آن که روزنامه کیهان به عنوان روزنامه تحت امر علی خامنه‌ای از اسراییل به عنوان عامل ترور فخری‌زاده نام برد و خواستار حمله موشکی به حیفا و وارد آوردن تلفات انسانی در این حمله شد، ولی واقعیت این است که معلوم نیست جمهوری اسلامی با توجه به سامانه‌های ضدموشکی متعدد اسراییل، از توان موشکی لازم برای حمله موثر به اسراییل برخوردار باشد. حتی اگر چنین فرض شود که جمهوری اسلامی در یک حمله موشکی قادر به هدف قراردادن اهدافی در اسراییل باشد، معلوم نیست که جمهوری اسلامی قادر به تحمل عواقب و نتایج چنین حمله‌ای از جمله شروع درگیری و جنگ احتمالی بین ایران و اسراییل باشد. به ویژه این که بین مقامات جمهوری اسلامی حالا این تحلیل پر رنگ است که اسراییل به طور تعمدی دست به ترور فخری‌زاده زده است تا مانع از سرگیری مذاکرات مربوط به برجام با دولت جو بایدن رییس جمهوری جدید آمریکا و لغو تحریم‌ها علیه ایران شود.

 

 
منبع: 
ایندیپندنت فارسی

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر