صفحات

۱۳۹۷ آبان ۷, دوشنبه

 رنجش روحانی از سبعیت سعودی!


علی ایزدی
 جمهوری اسلامی 22 روز پس از قتل رقت بار جمال خاشقجی سکوت را می شکند و سرانجام آقای حسن روحانی درروزدوم آبان درجلسه هیات دولت در باره مرگ این روزنامه نگارمشهورلب به سخن می گشاید و ازآن به عنوان یک واقعه تکان دهند ه ، قتل فجیع و سازمان یافته نام می برد.
رئیس جمهور دراین باره می گوید : " فکرنمی کنم بدون حمایت آمریکا کشوری جرات ارتکاب چنین جنایتی را داشته باشد ... گویا جمع قبیله ای برکشوری حکومت دارد ... کسی تصور نمی کرد که دردنیای امروزودرقرن جدید شاهد این چنین قتل سازمان یافته ای بود. "
شعر، شعارو شعوردیکتاتورها " دیکتاتورها شعرمی گویند ، هنرشاعری و خشونت " ، عنوان کتابی است که دواستاد زبان شناس آلمانی کنستانتین کامینسکی و آلبرشت کوشورتالیف نموده اند ، اتفاقا متن شاعرانه و داستان گونه ای از سرهنگ معمرقذافی در این کتاب تحت عنوان" گریزبه جهنم " نامگذاری شده که وی هجده سال پیش ازمرگش در 1993 نگاشته است ، قذافی دراین قطعه می گوید : " استبداد فردی رسواترین و مضرترین شکل استبداد است و با این حال فرد مستبد فقط  یک فرد است و حتی می توان گفت که یک فرد گمنام و بی اهمیت می تواند او را باهر وسیله ای از میان بردارد . "
با زیرکی وکیاستی که درفردی چون حسن روحانی دیده می شود قطعا اظهارنظرش را در مورد جنایت یا سبعیت رژیم آل سعود نمی توان صرفا به شعوردیپلماتیک ایشان نسبت داد اما هم خوانی عجیبی بین این اظهار نظر وشعریا شعاردیکتاتورمآبانه به عنوان رئیس دولتی که درسایه مستبدی چون آیت الله خامنه ای خدمت می کند می توان یافت ، چراکه آقای روحانی قطعا فراموش نکرده که نظام ولایی صرفا درچهاردهه گذشته که جزئی ازهمین قرن جدیدی است که ایشان آن را به شهادت می طلبد چه جنایات بعضا گسترده تری ازرژیم آل سعود مرتکب شده، البته با توسل به استبدادی که امثال معمرقذافی و صدام حسین ازآن بهره می گرفتند و سرانجام قربانی خودکامگی خویش گشتند.
 نقض حقوق بشردر جمهوری اسلامی و درحکومت آل سعود ازآنجائی که آقای حسن روحانی کشتن جمال خاشقجی را با ادبیاتی چون قتل فجیع ، سازمان یافته وواقعه تکان دهنده که قاعدتا کشوری بدون حمایت آمریکا جرات ارتکاب آن را نمی تواند داشته باشد، توصیف می نماید ، بنابراین ایشان باید به عنوان بالاترین مقام اجرایی در جمهوری اسلامی که پیش از دو دوره اخیرریاست جمهوری ، دارای سمت های حساسی چون دبیرشورای عالی امنیت ملی و نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در دوره های چهارم و پنجم بوده اند ، به سوالات ذیل پاسخ دهند تا چه بسا برهمگان ثابت شودکه صرفا حکومت ال سعود به تعبیرایشان قبیله ای است ودرنتیجه قرون وسطائی ، برعکس جمهوری اسلامی نظامی مبتنی برآراء مردمی . اگرچه اصولا نفس مقایسه این دو رژیم که یکی ذات خودکامکی برگرفته ازسنت وهابیت دارد و آن یکی امده تا با نابودی نظام شاهنشاهی آزادی و سروری را برای مردم ایران به ارمغان آورد اما خود به دیکتاتوری خطرناک تری تبدیل شده ، اشتباهی است که تمام دنیا بدان واقف است.
1- از بدو سرکارآمدن جمهوری اسلامی و پیروزی انقلاب ایران اعدام های وحشیانه ای که درپشت بام مدرسه رفاه صورت می گرفت آن هم با قلدرمآبی خلخالی نماینده رهبرفقید ی که خود حسن روحانی برای اولین بار عنوان امام را برای ایشان برگزید، آیا عادلانه بود یا قبیله ای ؟ و اصولا آن ادم کشی های سبعانه در بی دادگاه های چند دقیقه ای صادق خلخالی ازاقدامات عربستان درمعدوم کردن مخالفان سعودی زیبنده تربود ؟
2- آیا ترور بسیاری ازشخصیت های مخالف جمهوری اسلامی درخارج از کشور که تا دو دهه پس از سرکارآمدن جمهوری اسلامی ادامه داشت ، وجهه بهتری از آدم ربایی های رژیم آل سعود در باره منتقدین خویش داشت ؟ فقط در قلب اروپا در شهر پاریس ماموران وزارت اطلاعات چند نفراز شخصیت های سیاسی مخالف نظام را ترورنمودند ؟ آیا گستره آدم کشی های سازمان دهی شده حکومت اسلامی از کشورهای همسایه چون ترکیه و عراق تا بسیاری از شهرهای مهم اروپا سایه نیافکنده بود؟
3- قتل جمال خاشقجی قطعا بسیار فجیع بوده چراکه این فرض قوی وجود دارد که اورا زنده زنده شکنجه جسمی نمودند و پس از تزریقی کشنده ، جسد او را قطعه قطعه کردند ، اما آیا حکومتی که مدعی است که نمایندگی امام زمان را به عهده دارد با فریدون فرخزاد در بن آلمان در سال 1371 چه رفتاری داشت ؟ او با قساوت مثله شد ، یا داریوش فروهرو همسرش چگونه با سبعیت تمام قربانی شدند ؟ درحالیکه حتی رهبرجمهوری اسلامی آیت الله خامنه ای از فروهر به عنوان دشمن بی خطرو بی ضرریاد می کرد و هم چنین اذعان می کند که او آدم نانجیبی هم نبود!
4- کم ترکسی است که با فضای وحشت و ترور قتل های زنجیره ای اشنا نباشد ، ان هم دردوره اصلاحات ، آیا جنایات وزارت اطلاعات و آدم کشی های مخوف و زیرکانه آن به مراتب از فجایعی که یک حکومت وهابی درعربستان درچند دهه اخیر انجام داده دلخراش تر نبوده ؟ قطعا آقای روحانی به خوبی ماجرای اتوبوس ارمنستان را به عنوان بخشی از برنامه قتل های زنجیره ای در سال 75 به خاطر دارند ،پروژه شوم و البته خوشبختانه نافرجامی که طی آن دستگاه اطلاعاتی قصد داشت تعداد ی قابل توجهی از شخصیت های فرهنکی کشور را یک جا به قتل رساند ، طرحی تروریستی دقیق و سازمان دهی شده ای که درسوابق سعودی ها با تمام جاهلیت و بربریت شان بدین شکل دیده نشده است .
5- درسایه دولت تدبیرو امید و ریاست جمهوری اعتدال گرای شما آقای روحانی ، تا کنون چند فعال محیط زیست زندانی شده و بعضا با دسیسه های مخوف جانشان را درحبس از دست داده اند ؟ آیا به استثناء سرنوشت دردناک جمال خاشقجی ، درحکومت خودکامه عربستان چند نمونه از این دست جنایات وجود داشته تا مگربتوانید مدعی شوید که جمهوری اسلامی دربرابر سعودی ها روسفید شده است ؟ ازطرفی درست درهمین روزهاست که اتهامات فعالان محیط زیست از جاسوسی به مفسدفی الارض تغییر کرده وبعضا به جای زندانی شدن آنان را با آمبولانس به آسایشگاه های روانی با سرنوشت نامعلومی منتقل می کنند . اگرچه شخص رئیس جمهورلزوما مسئول این فجایع درحکومتی که دارای تعدد مراکز قدرت است، تلقی نمی شود اما شما نمی توانید  با محکوم کردن سعودی ها نظام ولایت فقیه را توجیه نمایید یا درحوزه حقوق بشربدان امتیازدهید .
نقش حمایتی آمریکا برای جنایت درحکومتی قبیله ای
اینکه آقای روحانی مدعی می شوند که درتشجیع برای جنایتی چون قتل خاشقجی دریک نظام قبیله ای چون حکومت سعودی نقش دولت امریکا کلیدی است ، نیز از جهاتی قابل بحث و تامل است .
اولا دست کم دولت ترامپ در چنین شرایط حساسی ودرآستانه انتخابات میان دوره ای که می کوشد تا از هرسو برتری حزب خویش را بردمکرات ها اثبات نماید جرات جرات بخشیدن به سعودی ها درانجام چنین راجنایتی ندارد ، نظری به  موقعیت لرزان حزب جمهوری خواه به واسطه رفتارهای غیردیپلماتیک و ناهنجار دونالد ترامپ در دوران ریاست جمهوری اش به خوبی موید این نکته است ، بنابراین شاید بتوان باورنمود که این اظهارنظرترامپ مبنی بر اینکه قتل خاشقجی  " بدترین عملیات پنهان کاری تاریخ " است صرفا یک شعار نیست ، اگرچه درکناراسرائیل ، عربستان مهم ترین متحد تجاری و استراتژیک ایالات متحده به ویژه دردوران اقای ترامپ است .
ثانیا اگربتوان این دیدگاه حسن روحانی را دراین مورد که بدون جانبداری آمریکا اصولا هیچ کشوری جسارت ارتکاب چنین جنایتی را ندارد ،آنگاه این پرسش مطرح می شود که خود جمهوری اسلامی درسوابق درخشان جنایاتش که پیش ازاین به اختصار بدان پرداخته شد ازحمایت پیدا یا پنهان کدام قدرت یا حکومت بهره میگرفته ؟ روسیه ، آمریکا یا اسرائیل ؟! ویا آنقدرخودرای ، خودکامه و تا دندان مسلح  بوده که اساسا نیازی به حمایت یا حتی نظارت دنیا براعمالش نمی بیند .
شخصیتی چون دونالد ترامپ اگرچه به تعبیر درست رابرت دنیرو یک " فاجعه ملی " برای آمریکاست اما نباید فراموش کرد که ایالات متحده تا زمانی از یک دولت دوست حمایت می کند که منافع ملی خودش دچارمخاطره نشود ، نمونه تاریخی ، هم پیمان نزدیکی چون حسنی مبارک بود که به پیوند خود به آمریکائی ها و منزلتی که در نزد انان داشت، دچار باور بسیارخوشبینانه ای شده بود ، اما سرانجام ، سرنوشتش نشان داد که خط قرمزمنافع ایالات متحده کجاست.
بهره برداری دستگاه دیپلماسی ایران و ترکیه ازقتل خاشقجی درحالیکه ترک ها با زیرکی خاصی از جنایت محمد بن سلمان در مرگ روزنامه نگارمنتقد سعودی بهره گرفتند و این امتیازخواهی کماکان ادامه دارد اما جمهوری اسلامی اگرچه این بار استثنائا با سکوت طولانی اش موضعگیری دیپلماتیک بهتری را اتخاذ نمود ، ولی باید دید قدم های بعدی ایران در این زمینه چه خواهد بود ، بدیهی است که در مورد قتل خاشقجی دلیل اصلی امتیازخواهی ترک ها فرصتی هست که تصادفا به آن ها چون اقبالی روی کرده ، بدین معنا که این فاجعه در کشور انها اتفاق افتاده ، از طرفی درحساس ترین مکان یعنی درمحل کنسول گری سعودی و درعین حال دربحرانی ترین زمان برای دولت ترکیه به واسطه تحریم هایی که اخیرا از سوی امریکا برآن کشوراعمال شده است.
اما نفس این جنایت بطوری که مجله دیپلماتیک الاهرام  اخیرا بدان پرداخته ، باعث شده تا عربستان ناخواسته حتی به ایران امتیاز بدهد چراکه توجه از نقض حقوق بشر به ناگهانی و البته موقت درمنطقه ازایران برداشته شده و سعودی ها مورد آماج قرارگرفته اند .
ازسوئی روحانی به عنوان اولین و تنها مقام رسمی جمهوری اسلامی درست یک روز بعد از انکه عربستان و بحرین اعلام می کنند که سپاه پاسداران و فرمانده شاخه برون مرزی آن یعنی نیروی قدس را تحریم نموده اند و به دنبال این انتقاد معاون پارلمانی سپاه پاسداران که گفته بود دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی از قتل خاشقجی استفاده نمی کند ، اما دیگر کشورها در راستای منافع خود به خوبی از این موضوع بهره می برند ، لب به سخن می گشاید و سخنان فوق را ابرازمی نماید ، بنابراین به نظر می رسد به طوری که درتحلیل دو روز پیش مجله اخیر آمده ، ایران با سکوت طولانی خود درباره مرگ خاشقجی می خواهد این پیام را به عربستان بفرستد که با به فراموشی سپردن کدورت های گذشته هنوز هم این دو کشور می توانند دست دوستی به هم درازکنند ، ان هم درشرایطی که جمهوری اسلامی درآغاز راه  تحمل  تحریم های شکننده ترماه آبانش می باشد  که به تازگی از سوی دولت ترامپ اعمال شده است . از طرفی چون عربستان هم درانتظار اعمال تحریمی احتمالی از سوی آمریکا درمحکومیت قتل خاشقجی هست ، در چنین شرایطی بطویکه تلویحا و پیشاپیش رژیم سعودی مطرح کرده بود ، واکنش سخت و فرضی اش در برابر تحریم های احتمالی ایالات متحده نزدیکی به روسیه و چین پس از پایان دادن صادرات نفت به آمریکا یا کلا غرب خواهد بود ، بدیهی است که در موقعیت بحرانی فعلی و چنان شرایط بالقوه ای که در آینده نزدیک سعودی ها انتظار آن را می کشند ، ارتباط مجدد و متقابل یا نزدیکی  ایران و عربستان به همدیگر برای هر دو کشورحیاتی خواهد بود.
سکوت ایران از این جهت هم می تواند دارای معنا باشد که به دنبال تشدید و بازگشت تحریم ها از سوی ایالات متحده و مشکل جدی صادرات نفتی ، جمهوری اسلامی دیگر معقول یا منطقی نمی بیند که خود را بیش از پیش با سعودی ها درگیر نماید  بویژه وقتی که در راستای همین تنش ها بین این دو کشوردر منطقه ، روزشنبه عادل الجبیر وزیرامورخارجه عربستان در منامه پایتخت بحرین اعلام می کند که :
" با دو رویکرد در خاورمیانه مواجه هستیم ، عربستان سعودی روشنایی و ایران ظلمت در این منطقه هستند ، سعودی در حال جنگ با رویکرد تاریک ایران در منطقه است. "
طبعا این نقطه مثبت وسازنده ای دردستگاه دیپلماتیک حسن روحانی خواهد بود چنانچه تعدد کانون های قدرت و تصمیم گیری درجمهوری اسلامی  به او اجازه دهد تا از فرصت احتمالی ناشی از بحران عربستان درمنطقه و غرب استفاده ای بهینه نموده ، درگیری بین تهران و ریاض را به دوستی احتمالی تبدیل نماید.
alizadi@libero.it 



             


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر