عمار ملکی
در این سال ها از «تحولخواهی» حرف زدم، اما اینکه «تحولخواه» در نظر من چه کسی است و چه ویژگی هایی دارد را در قالب یک منشور 16 بندی نوشتم. امیدوارم برای کسانی که ابهام داشتند روشنگر باشد و کسانی که معتقد به گفتمان دیگری هستند، با رعایت اصول گفتگو، آن را نقد کنند و منشور خود را ارایه دهند:
منشور پیشنهادی تحولخواهی
1. تحولخواه سکولار است؛ یعنی معتقد به سکولاریزم سیاسی و خواهان جدایی دین از حکومت است.
2. تحولخواه، دموکراسیخواه است؛ یعنی باور دارد که تمامی مقامات مسئول در کشور مطابق با اصل حاکمیت ملی باید از طریق انتخابات دموکراتیک (سالم، آزاد، عادلانه، تناوبی، موثر) تعیین شوند.
3. تحولخواهی ایجاد یک ساختار قضایی مستقل و سکولار را اولین شرط هر تغییر و مهمترین پیش شرط استقرار و استمرار دموکراسی کارآمد میداند.
4. تحولخواهی معتقد است که جمهوری اسلامی اصلاحپذیر نیست. نظام اصلاح نمیشود، اما در اثر فشار تسلیم میشود.
5. تحول خواهی مخالف انقلاب و براندازی نیست، مخالف خونریزی است. تحولخواهی به دنبال گذار مسالمتآمیز از جمهوری اسلامی است.
6. تحول خواه تحقق همه مطالبات را موکول به براندازی نمیکند و مبارزه برای هر مطالبه مدنی/سیاسی/اجتماعی/اقتصادی را بطور موازی حمایت و پیگیری میکند (مانند مطالبه لغواعدام، حق آزادی پوشش، حقوق زنان، حقوق شهروندی، حقوق اقلیتها، حقوق کارگران/معلمان/کشاورزان،حق انتخابات آزاد، حفاظت از محیط زیست/حیوانات، حفاظت از میراث فرهنگی).
7. تحولخواهی خشونتپرهیز است؛ از خشونت پرهیز میکند اما به بهانه اینکه حکومت هر نوع مبارزهای را به خشونت میکشد، از مبارزه نمیگریزد. خشونت را تجویز نمیکند اما حق دفاع از خویش را به رسمیت میشناسد اگرچه آغازگر و ادامهدهنده خشونت نخواهد بود.
8. تحولخواه معتقد به «مبارزه مدنی مداوم» است. اعتراض، اعتصاب، تظاهرات، بدفرمانیمدنی، عدمهمکاری و نافرمانیمدنی را حق و حتی وظیفه هر شهروند مسئول در مواجهه با قوانین و سیاستهای ناعادلانه میداند.
9. تحولخواه، رفراندومخواه است. یعنی خواستار برگزاری رفراندوم آزاد بر سر اصل نظام است. آن را یکی از ابزار گذار مسالمتآمیز میداند و برای تحمیل آن به نظام تلاش میکند.
10. تحولخواه مخالف انتقام و اعدام است؛ اما بر لزوم حق دادخواهی عادلانه برای تمامی قربانیان با برپایی سازوکار عدالت انتقالی توسط دستگاه قضائی مستقل تاکید دارد.
11. تحول خواه تکثرگرا و مخالف تمامیتخواهی است؛ معتقد است که ایران کشوری دارای تنوع سیاسی، عقیدتی و قومیتی است و هیچ گروه و گرایشی نباید خود را به دیگران تحمیل کند. تحولخواهی بر برقراری عدالت در تمامی زمینههای اقتصادی، جنسیتی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی تاکید دارد.
12. تحولخواه تغییر رژیم را یک هدف مرحلهای میداند و نه هدف غایی. هدف غایی، ایجاد یک نظام دموکرات، سکولار، تکثرگرا، غیرمتمرکز، توسعهگرا، باثبات، رفاهگرا، کارآمد و صلحگرا است.
13. تحولخواه اهل گفتگوست. برای گذار مسالمتآمیز از نظام (و نه استمرار نظام) حاضر به گفتگوی شفاف با مقامات جمهوری اسلامی و تعیین شروط مشخص برای گذار با کمترین هزینه است.
14. تحولخواه مخالف جنگ و کشتار است و آغازگر آنرا مقصر اصلی میداند؛ چه آغازگر جنگ، نظام حاکم باشد و چه بیگانه؛ چه جنگ علیه مردم ایران باشد و چه جنگ علیه دیگر کشورها. حق دفاع همواره مشروع است اما نمیتواند دستاویزی برای ادامه دادن جنگ قرار گیرد، وقتی امکان تحقق دوباره صلح وجود دارد.
15. تحولخواهی خواهان حفظ تمامیت ارضی ایران و در عین حال تمرکززدایی از قدرت است. تحولخواه حکمرانی غیرمتمرکز و دموکراتیک بر یک ایران یکپارچه را موجب افزایش کارآمدی حکومت و تقویت همبستگی ملی میداند.
16. تحولخواهی خواهان عدم مداخله نظامی-سیاسی در امور دیگر کشورها، حمایت از حقوق بشر برای همه ملتها، رواج صلح در جهان و برقراری رابطه و تعامل با تمامی کشورها با تکیه بر اصل اولویت منافع ملی است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر