کمبین بین المللی حقوق بشر در ایران :
با نزدیک شدن به انتخابات سوم اسفند مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری، برای کسانی که نحوه برگزاری انتخابات را از جهت آزاد و عادلانه بودن آن با دقت دنبال میکنند، صرف نظر اقدامات فراقانونی و سلیقهای شورای نگهبان که فرصت برابر برای شهروندان برای حضور در انتخابات را به یک موضوع تزئینی تبدیل کرده است، این سوال مطرح است که آیا سپاه پاسداران بار دیگر همچون انتخابات قبلی با دخالت و سازمان دهی گسترده به تاثیر گذاری در ترکیب این مجالس اقدام خواهد کرد؟
سپاه پاسداران که امروز بزرگترین نهاد نظامی-امنیتی و همچنین یکی از بزرگترین کارتلهای اقتصادی حاکم بر ایران محسوب میشود، در نوبتهای گذشته نشان داده است که علیرغم ماهیت نظامی آن و ممنوعیت برای فعالیت سیاسی، در زمان انتخابات حاضر به ایفای نقش بیطرفانه نیست.
روز ششم دیماه علی سعیدی، نماینده خامنهای در سپاه پاسداران طی گفتگویی با روزنامه شرق درباره رفتار سیاسی سپاه در انتخابات باز هم تاکید کرد که چون این نهاد نظامی وظیفه حراست از انقلاب را بر عهده دارد باید در “جنگ نرم” هم دخالت کند. او سپس نحوه تاثیرگذاری سپاه در انتخابات را چنین توصیف کرد: “شما مجلس ششم را شاهد بودید که نایبرئیس مجلس ششم میگفت از مغز سر تا سر انگشت پا از آمریکا میترسم یا طرح سهفوریتی برای تعطیلی چرخه سوخت و پذیرش پروتکل، یا نامهنوشتن به رهبری که درصدد بودند بنویسند جام زهر را بنوش و اینها.
سپاه باید بداند اگر این افراد در عرصه حاکمیت قرار گرفتند، چه اتفاقی برای نظام خواهد افتاد. […] به طور طبیعی نتایج حرف ما و ماهیت فکری خود بسیجی این است که به فرد متدین رأی بدهند. این طبیعت کار است و هیچکس به اینها فرمان نمیدهد.” سعیدی همچنین تاکید کرد: “ما اصلا در هیچ دورهای نیامدیم بگوییم به چهکسی رأی دهید. این کار اصلا امکانپذیر نیست و بعد هم اینکه شأن سپاه و بسیج نیست که ما به آنها بگوییم به چهکسی رأی بدهید. ما معیار میگوییم؛ حرفهای امام و آقا را میگوییم که اینطور میفرمایند که کاندیدا در شأن نظام باشد. یک مجلس در تراز انقلاب اسلامی چه مجلسی است؟ یک خبرگان در تراز انقلاب اسلامی چه خبرگانی است؟”
اظهارات سعیدی، تصویری کوچک از آن چیزی است که سپاه پاسداران در سالهای گذشته انجام داده است. گرچه دخالت نظامیان در سیاست ممنوع است اما فرماندهان سپاه پاسداران بارها گفتهاند که این نهاد نظامی علاوه بر کارکرد نظامیاش کارکرد سیاسی و حتی اقتصادی هم دارد و بنابراین دخالت آن در سیاست غیرقانونی نیست.
روز ۲۴ آذرماه گذشته نیز، (آخوند) حاجیصادقی، جانشین نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران طی سخنانی گفت: “سپاه هر اقدامی که لازم باشد در خصوص حضور پرشور مردم در انتخابات انجام خواهد داد، اما سپاه نسبت به مسائل سیاسی و جناحبندی در انتخابات ورود نخواهد کرد.”
آن بخش از اظهارات حجتالاسلام حاجیصادقی که تاکید میکرد سپاه هر اقدامی برای حضور پرشور مردم انجام میدهد، در واقع بیان محتاطانه سیاست اصلی این نهاد نظامی در همه انتخاباتهای گذشته محسوب میشود. معنی “حضور پرشور مردم” برای اعضای سپاه پاسداران، پیروزی متحدان آیتالله خامنهای است و همین برنامه است که موجب نگرانی نیروهای سیاسی منتقد داخل کشور شده است.
نمایندگان خامنه ای در سپاه پاسداران درباره نحوه دخالت این نهاد نظامی در انتخابات، اظهارات آشکارتری هم داشتهاند. برای نمونه حجتالاسلام علی سعیدی، در آذرماه سال ۱۳۹۱ گفته بود: “سپاه نسبت به انتخابات بیتفاوت نیست؛ سپاه یک سبد رأی دارد و باید شاخصها و معیارها را بگوید؛ ما رئیسجمهوری را میخواهیم که ولایتمدار باشد و تدابیر رهبری را به نحو احسن اجرا کند؛ ما معیارهای ارزشی بودن، ولایتمداری و مدیریت بالا را برای پاسداران و بسیجیان تبیین میکنیم.” سعیدی یکماه بعد از آن و در دیماه سال ۱۳۹۱ اعلام کرد: “سپاه تنها چارچوبها و معیارها را تبیین میکند و این به معنای دخالت در انتخابات نیست بلکه وظیفه ذاتی ما مهندسی معقول و منطقی انتخابات است.” او معتقد بود: “تاثیرگذاری معنوی بر مردم که بد نیست و در همه دنیا اینگونه است. برخی مهندسی انتخابات را قبول ندارند و ادعا میکنند که سپاه در انتخابات دخالت دارد. اینکه عناصر و شخصیتهای ذینفوذی در میان مردم هستند که تاثیرگذارند، خللی به انتخابات وارد نمیکند.”
در این سالها دخالت سپاه در انتخابات حتی اعتراض برخی راستگرایان را نیز در پی داشت. از جمله در اردیبهشت سال ۱۳۹۱ علی مطهری، نماینده تهران در مجلس گفت: “دخالت سپاه در بسیاری از حوزههای انتخابیه به صورت حمایت جدی از کاندیداهای مورد نظر خود بود، بسیاری از کاندیداها چه آنهایی که رای آوردند و چه آنهایی که رای نیاوردند این واقعیت را تایید میکنند و این امر آفتی برای سپاه و برای آینده انقلاب اسلامی و مخالف توصیه معروف امام است.”
پس از آن سخنان و اعتراض برخی راستگرایان به او مطهری بار دیگر در مجلس تاکید کرد: “حرفم این بود که سپاه در انتخابات مجلس از برخی از کاندیداهای مورد نظر خود حمایت کرد و تمام قد وارد شد. همین کار تخلف است. حرفم این نبود که سپاه آمد و احیانا نتیجه صندوقها را تغییر داد. حرفم این است که سپاه اساسا نباید وارد این گونه موضوعات شود که با آن توصیه امام (ره) نیز منافات دارد.”
در مرداد ماه سال ۱۳۹۱ هم اسدالله بادامچیان از این مساله گله کرده و گفت: “در انتخابات مجلس نهم یک بخشی از سپاه آمدند به طرف جبهه پایداری؛ طبیعی است ۳۰ هزار رای من در تهران کم می شود […] یک بخشی از سپاه رفت طرف جبهه پایداری و آنان را تایید کرد. این موجب شد تعداد رای این طرف کم شود.”
دخالت سپاه در انتخابات اسفند ماه
باید توجه کرد که نگرانی از دخالت سپاه پاسداران در انتخابات اسفند ماه آینده نیز وجود دارد و همچنان جدی است. هجدهم آبان گذشته، کمالالدین پیرموذن، نماینده عضو فراکسیون اقلیت مجلس نهم طی گفتگویی تاکید کرد: “ورود نظامیان به عرصه سیاست با توجه دیدگاه بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی به هیچ وجه به صلاح کشور نظام نیست. نهادهای نظامی میتوانند در ایفای وظایف قانونی خود نظیر دفاع از کیان کشور، نقش آفرینی بیبدیلی داشته باشند اما حضور آنها در عرصه سیاسی ذهنیتهایی را در جامعه پدید میآورد که ممکن است تلاشهای بیوقفه این عزیزان را تحت الشعاع قرار دهد.” او با اشاره به انتخابات اسفند ماه آینده، یادآوری کرده بود: “در انتخابات پیش رو نباید شائبه استفاده از امکانات نهادهای نظامی خاص در اذهان ایجاد شود، اینگونه حرکات اگر اتفاق افتد نشاط اجتماعی و سیاسی را از مردم میگیرد و مشارکت موثر ملت را در انتخابات تحت تأثیر قرار خواهد داد.”
این نگرانی ها با نزدیک شدن انتخابات شدت بیشتری گرفت. چند هفته پیش سازمان اطلاعات سپاه پاسداران با دستگیری گروهی از روزنامهنگاران ادعا کرد که آنها به دنبال اجرای برنامه نفوذ غرب در ایران بودهاند. این حادثه به عنوان طلیعه دخالت دوباره نظامیان در روند انتخابات تلقی شد. در آن زمان، حتی علی شمخانی، رئیس شورای امنیت ملی نیز تایید کرد که این دستگیریها نوعی تسویه حساب سیاسی بوده است.
البته زمینهسازی برای دخالت سپاه پاسداران در انتخابات از ماهها قبل آغاز شد و بهانه آن هم خطر نفوذ غرب از طریق انتخابات بود. برای نمونه رسول سناییراد، معاون سیاسی سپاه روز هجدهم مهرماه گذشته درپاسخ به سوالی که از نقش سپاه در مقابله با نفوذ میپرسید، تاکید کرده بود: “این نقش تنها در بعد نظامی نیست” و اینکه: “آمریکاییها امید دارند جریان اهل سازش در ایران بر سر کار بیاید؛ که استعداد و یا گرایش غرب گرایی داشته باشد. اما اینکه چقدر چنین امیدی محقق خواهد شد بستگی به حفظ هوشیاری شورای نگهبان و آگاهی مردم دارد. گاهی برخی افراد وظایف شورای نگهبان را زیر سوال میبرند که این نگران کننده است.” او گفت: “امروز دشمن میخواهد از انتخابات استفاده کرده و جریان اهل سازش را بر سر کار بیاورد. اگر مجموعههای سیاسی، احزاب، دولتمردان و شخصیتهای سیاسی واقعیتها را به جامعه منتقل کنند، هیچگاه مردم به جریانی که برآمده از نفوذ باشد، رأی نخواهند داد. اگر مردم نفوذ در عرصه سیاسی و اقتصادی را خوب فهم کنند، درست عمل خواهند کرد.” این سخنان گوشهای از پشت صحنه دخالتهای سپاه پاسداران در انتخابات و علت آن را آشکار میکرد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر