صفحات

۱۳۹۴ آبان ۱, جمعه

پاسخ روحانی به شروط رهبر





                                  دویچه وله


حسن روحانی در پاسخ به نامه آیت‌الله خامنه‌ای که در نامه‌اش شرطی ناممکن برای انجام برجام گذاشته بود، غیرمستقیم نشان داد که برای شرط و شروط کمی دیر است و برای نجات اقتصاد ورشکسته ایران باید اسب برجام را سریع‌تر زین کرد. 

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در پاسخ به نامه رهبر جمهوری اسلامی ایران که خواسته بود برجام با این شرط اجرایی شود که «رئیس جمهور آمریکا و اتحادیه اروپا کتبا تصریح کنند که تحریم‌ها به کلی برداشته شده است»، ابتدا به تمجید از توافق هسته‌ای پرداخت.


او نوشت که برجام چه محاسنی برای جمهوری اسلامی به ارمغان داشته اما در بند چهارم نامه خود پاسخ اصلی را به رهبر ایران داد و گفت بدون اجرای برجام اوضاع اقتصاد مملکت و معیشت مردم قابل ساماندهی و سازماندهی نیست:


«تحریم های ظالمانه اقتصادی، تجاری و مالی بین‌المللی و یا یک جانبه‌ای که توسط شورای امنیت، اتحادیه اروپا و آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران برقرار شده بود، رفع گردیدند. ساختار تحریم‌ها و فضای روانی جهانی که هر گونه تعامل اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران را پرهزینه و در برخی موارد غیرممکن ساخته و بار گران و طاقت‌فرسایی بر دوش اقتصاد کشور و معیشت مردم تحمیل کرده بود، از هم پاشید. در تاریخ ۲۶ مهرماه ۱۳۹۴ یعنی روز تصویب، رئیس جمهور آمریکا و شورای وزیران اتحادیه اروپا به صورت کتبی و رسمی برچیده شدن تمامی تحریم های اقتصادی و مالی ظالمانه و غیرقانونی خود را در چارچوب تعهداتشان در برجام اعلام نموده و آن را به عنوان سند قانونی در روزنامه های رسمی خود منتشر کردند.»


آیت‌الله خامنه‌ای در نامه چهارشنبه (۲۹ مهر/۲۱ اکتبر) به حسن روحانی، ورود دولت آمریکا به مذاکرات هسته‌ای را "فریبکارانه" و "با غرض پیشبرد هدف‌های خصمانه علیه جمهوری اسلامی" دانست و از روحانی خواست که الزاماتی ۹ گانه را برای اجرای برجام در نظر گیرد. اما دستور اوباما مبنی بر« تدارک اقدامات لازم برای پایان دادن به تحریم‌ها علیه ایران» تامین کننده شرط آیت‌الله خامنه‌ای نیست.


باراک اوباما در حکمی که یکشنبه (۱۸ اکتبر / ۲۶ مهر) به وزارتخانه‌های اقتصاد، انرژی، دارایی و امور خارجه آمریکا ابلاغ کرد، نوشت که "همه اقدامات ضروری" باید صورت گیرد تا تعهدات آمریکا در رابطه با تحریم‌ها مقرر شده برای ایران اجرا شوند. معنای این دستور «لغو» تحریم‌ها نیست. آمریکا تحریم‌ها را متوقف و یا تعلیق خواهد کرد؛ در عین حال لغو تحریم‌های اتحادیه اروپا و توقف یا تعلیق تحریم‌های آمریکا باز بستگی به چگونگی اجرای برجام از سوی ایران دارد.


فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان در دیدار اخیر خود از ایران تاکید کرد که اتحادیه اروپا باید از اجرای درست توافق هسته‌ای توسط ایران اطمینان حاصل کند و از ایران خواست که «شفاف» عمل کند. قرار است آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تاریخ ۱۵ دسامبر گزارشی درباره اینکه تا چه حد ایران مطابق با توافق اتمی عمل کرده، منتشر کند. سپس بر اساس گزارش آژانس تصمیم نهایی درباره رفع تحریم‌ها گرفته خواهد شد.


آیت‌الله خامنه‌ای احتمالا خود به تناقضی که در تایید برجام از یک سو و شرط و شروطی که برای اجرای آن گذاشته واقف است. روحانی نیز در پاسخ خود تنها یک حقیقت ساده را به او یادآوری کرده، این که خزانه خالی، رکود اقتصادی و فلاکت اقتصادی مهلتی برای دست‌اندازهای این چنینی باقی نگذاشته است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر